خبرگزاری بین المللی زنان ایران : حضور زنان در استادیوم باعث می گردد مردان نیز از بیان شعارهای زشت پرهیز کرده و حرمت نگه دارند و نخستین حضور زنان در ورزشگاههای ایران به بازی ایران و بحرین در مسابقات مقدماتی جام جهانی 2006 باز می گردد .
به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری زنان ایران ، حضور خانواده ها به ویژه زنان در میادین ورزشی به عنوان تماشاگر ، هرچند مقوله جدیدی نیست ، اما هنوز به نتیجه مشخصی نرسیده و همچنان موضوع بحث بسیاری از محافل است.
پس از آنکه حضور زنان در ورزشگاههای ایران در سالهای بعد از انقلاب به دلیل سیاست های نظام محدود شد، در دوره نخست ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، وی طی نامه ای به رئیس سازمان تربیت بدنی در اردیبهشت ماه سال 85 خواستار فراهم کردن شرایط حضور زنان در استادیوم های برگزاری مسابقات مهم فوتبال تیم ملی شد .
این دستور رئیس جمهور بازتاب های فراوانی در سطوح مختلف جامعه داشت، به طوری که حتی برخی مراجع و علما مخالفت خود را با این دستور ابراز داشته و از سوی دیگر نیز نمایندگان مجلس به مخالفت با این طرح پرداختند .
در اردیبهشت سال 1387 کنفدراسیون فوتبال آسیا، به مسئولان فوتبال ایران هشدار داد تا مقدمات حضور زنان در ورزشگاه ها را فراهم کنند. بر اساس قوانین کنفدراسیون فوتبال آسیا، از سال2009 کشورهایی می توانند در رقابت های جام باشگاه های آسیا نماینده داشته باشند که شرایط داخلی فوتبال آن ها با شرایط مورد نظر فیفا مطابقت داشته باشد .
اما با این حال می بینیم که همچنان مشکل ورود زنان به ورزشگاهها حل نشده است. بسیاری از کارشناسان مسایل فرهنگی را مهمترین مانع حضور زنان تلقی می کنند و معتقدند باید قدم هایی برداشته شود تا شرایط فرهنگی ورزشگاه ها آماده حضور همه آحاد جامعه اعم از مرد و زن باشد .
فریده شجاعی نایب رییس فوتبال و فوتسال بانوان در این خصوص اظهار داشت: نگرش مسئولان در خصوص ورود زنان به ورزشگاه ها منفی نیست، فقط حساسیت هایی وجود دارد که می توان با نظارت و کنترل آنها را مرتفع کرد. فیفا و AFC برای حضور زنان در ورزشگاه امتیاز می دهند و ورود زنان به استادیوم به نفع فوتبال ایران نیز هست .
وی ادامه داد: از یک سو می توان اینگونه به مسئله نگریست که حضور زنان در استادیوم باعث می گردد مردان نیز از بیان شعارهای زشت پرهیز کنند و حرمت نگه دارند و در این صورت است می توانیم شاهد شکل گیری محیط سالم تری در ورزشگاهها باشیم .
خدیجه سپنجی نایب رییس سابق فدراسیون فوتبال بانوان نیز گفته است: اگر عدم اجازه حضور زنان در ورزشگاه ها، سیاست دولت است که ما نمی توانیم درآن دخالت کنیم، چون نه سیاستگذار هستیم و نه آشنا به امور سیاسی، امااگر از لحاظ فنی و اجتماعی این بحث مطرح می شود، من خود مانعی در آن نمی بینم .
به گزارش ایونا ، ناهید توسلی پژوهشگر امور زنان نیز در این خصوص می گوید: عدم حضور برابر زن و مرد در فعالیت های مختلف جامعه موجب پدید آمدن خشونت مردانه می شود و جلوگیری از حضور زنان در عرصه های هنری، فرهنگی و ورزشی که با حضور مطلق مردان به ویژه در میادین ورزشی مطرح بوده، زمینه خشونت مردانه را در ورزشگاه ها فراهم کرده است. در واقع حضور زنان در ورزشگاه ها به عنوان تماشاگر، نشاط را به میادین ورزشی بازگردانده و با تلطیف، موجب حفظ حرمت ها از سوی حاضران دیگر نیز خواهد شد .
محسن صفابخش از پژوهشگران با سابقه موسسه مطالعات وتحقیقات دانشگاه تهران به در خواست سازمان تربیت بدنی در خصوص حضور بانوان در ورزشگاه ها، از شهروندان بالای ۱۵ سال تهرانی اقدام به نظر سنجی نمود .
براساس یافته های این تحقیق 5/82 درصد مردان و زنانی که مورد مصاحبه قرار گرفته اند، با حضور بانوان در ورزشگاه ها موافق و معتقد بوده اند که حضور بانوان در ورزشگاه ها در کاهش شعارها ورفتارهای پرخاشگرانه وتخریبی موثر است .
می توان به راحتی به این مسئله پی برد که با حضور بانوان در ورزشگاهها خرده فرهنگ اوباشیگری تضعیف شده و رفتارهای پرخاشگرانه کاهش می یابد، در واقع در محیطی که زنان حضور دارند آن محیط سالم و عاطفی خواهد بود و این امر به تلطیف محیط های ورزشی کمک شایانی می کند .
از سوی دیگر نیز مطمئناً حضور زنان در ورزشگاهها به همراه اعضای خانواده موجب ارتقای فرهنگ تماشاگران می شود و اگر شرایط حضور زنان را در ورزشگاه ها به صورت مرحله ای و تدریجی با اولویت مسابقات ملی فراهم کنیم می توانیم نخستین قدم های مثبت در این زمینه را برداریم .
گاهی متأسفانه شاهد این امر هستیم که هر کجا در خصوص فساد اخلاقی سخنی به میان می اید زنان مقصر شناخته می شوند و این در حالی ست که بخش مهمی از معنویتی که در جامعه وجود دارد به خاطر وجود زنان می باشد. صیانت از حریم عمومی وظیفه همگانی است و از آنجا که زنان بیشترین تأثیر را در این امر دارند باید بیشتر مراقب باشند .
اما اگر کمی منصف باشیم به خوبی می بینیم که حضور زنان در محیط های ورزشی آنقدر که می تواند مثبت و مؤثر باشد اثرات منفی ندارد. همان گونه که در جریان برخی مسابقات شاهد حضور زنان در ورزشگاهها هستیم و مشاهده می کنیم که حضور آنها لطافت و گرمی بیشتری به آن محیط بخشیده و موجب شده است که مردان نیز بیشتر مراقب رفتار و سخنان خود باشند در واقع می توان گفت حضور زنان محیط سالم تری را در ورزشگاه ها ایجاد خواهد کرد .
همچنان که در مسابقه نهایی تیم ملی والیبال نوجوانان ایران که به قهرمانی ایران در آسیا منتهی شد شاهد حضور زنان و دخترانی بودیم که با تشویق های خود نه تنها موجب دلگرمی بازیکنان نوجوان ایرانی شدند بلکه نشان دادند حضورشان موجب گرمی و سلامت بیشتر در محیط های ورزشی خواهد بود .
عدالت اجتماعی، عقل و منطق حکم می کند که زنان نباید تاوان خطای مردان را بپردازند، از این رو علاوه بر رشد فرهنگی و اجتماعی، وضع قوانین و مقررات نیز درحل مساله موثر خواهد بود. اعلام اینکه تماشاچیان زن نیز درکنار مردان در ورزشگاهها حضور خواهند داشت، اگر با اعلام قوانین و مقررات فرهنگی همراه شود و با خاطیان نیز برخورد جدی صورت پذیرد، موجب دفاع از حقوق زنان شده و رضایت آنان را به همراه خواهد داشت .
از این رو به نظر می رسد با توجه به شرایط کشور، ضروری باشد که بررسی گردد حضور زنان تماشاچی در ورزشگاه ها چه ابعادی دارد و با چه موانعی رو به روست و چگونه می توان این مشکلات را برطرف کرد؟ بی گمان متغیرهای مختلفی مثل عوامل فرهنگی،اجتماعی،اقتصادی و فنی در این زمینه قابل توجه اند که باید به تجزیه و تحلیل آنها پرداخت .
+ There are no comments
Add yours