جــرس: محمد خاتمی، مسالمت آمیز بودن جنبش سبز و اعتراضات مدنی و به دور از خشونت مردم ایران را، نشانۀ “رشد جامعه و تا حد زیادی مدیون حضور متین و موقر زنان در جنبش” دانست و از اینکه پاسخ این حضور مسالمت آمیز، با برخوردی خشونت آمیز مواجه بوده، ابراز تاسف عمیق کرد و خواستار آزادی زنان زندانی در آستانه میلاد حضرت زهرا(س) شد.
به گزارش سامانه خبری پارلمان نیوز، محمد خاتمی امروز سه شنبه یازدهم خرداد ماه ۸۹، در دیدار جمعی از بانوان فرهنگی و دانشگاهی در آستانه سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا، ضمن تبریک این روز، ابتدائا عملکرد اخیر نظامیان اسرائیلی در حمله به کشتی امداد رسانی غزه را محکوم کرد و خواستار توجه مجامع بینالمللی در مورد این مسئله شد.
خاتمی در ادامه سخنان خود به مناسبت تولد دختر پیامبر بزرگ اسلام، خاطرنشان کرد “زنان در جریان انقلاب اسلامی نقش ممتازی داشتند، و اگر نهضت مشروطه بیشتر نهضتی مردانه بود و آنگونه که شاید و باید حقوق و منزلت زن در آن مورد توجه قرار نگرفت، اما انصاف این است که در انقلاب اسلامی حضور زنان چشم گیر و در بعضی از موارد از حضور و تأثیر مردان پررنگ تر و مؤثرتر بود.”
رئیس موسسه بینالمللی گفتگوی فرهنگها و تمدنها، در ادامه تصریح کرد “البته نباید نظرات روشنگر و متفاوت امام خمینی در پویایی حرکت زنان و دستیابی آنان به بخش مهمی از حقوقشان را نادیده گرفت. گرچه معتقدم که هنوز واقعاً حق زنان آنطور که باید و شاید و شایسته زمان است ادا نشده است.”
محمد خاتمی تاکید کرد: در جریانات اخیر هم، باز حضور آرام، موقر و محکم زنان را که حق اساسی خود و دیگران را که مورد تأیید انقلاب و قانون اساسی بود می طلبیدند می بینیم و باز هم باید انصاف داد که مدنی بودن جنبش و اعتراص مسالمت آمیز و پرهیز از خشونت که نشانه رشد جامعه است تا حد زیادی مدیون حضور متین و موقر زنان بود و هست. گرچه با کمال تأسف پاسخ این حضور مسالمت آمیز برخورد خشونت آمیز بود و در نتیجه آنچه می توانست موجب تقویت نظام و پایدارتر شدن وحدت ملی گردد سبب ایجاد نگار خاطرها و نگرانی ها و کدورتها شد و بیشترین آسیب را به خود نظام و چهره آن زد و به راه اندازی امواج اتهام های ناروا و دروغ پردازی ها و جنگ های روانی نیز بر زشتی ماجرا افزود.”
رئیس جمهور سابق ایران با بیان اینکه “صرف نظر از اینکه آنچه رخ داد با معیارهای قانون اساسی و راه راستین امام و موازین مورد تأیید انقلاب و مردم ناسازگار بود و امروز عده ای از زنان خوش سابقه، فرهیخته و فعال از قشرهای مختلف تحت بازداشت و فشار قرار دارند و حتی در میان قربانیان این حوادث هم زنان را می بینیم”، اظهار داشت “چه خوب بود که ما شاهد آزادی همه زندانیان و رفع فشارها باشیم و مناسب تر این که این گام با آزادی زنان و جبران خسارتهای روحی و معنوی که به آنان وارد آمده است به مناسبت میلاد حضرت زهرا برداشته شود.”
محمد خاتمی در بخشی دیگر از سخنان خود پیرامون اینکه “زن در چه موقعیتی قرار دارد؟ جایگاه زن مسلمان ایرانی چیست؟”، خاطرنشان کرد “البته زنان، اعم از مسلمان و غیرمسلمان محترم اند و همه زنان نیز باید از حق و منزلت شایسته برخوردار باشند، ولی من اگر از زن مسلمان سخن می گویم به لحاظ اکثریت است.
زن یکی از دو رکن انسانیت و برخوردار از همه قوا و استعدادهایی است که انسان را انسان می کند و دارای اختیار و مسؤولیت اخلاقی و اجتماعی برای بارور کردن آنها.
البته پاره ای از کارکردها و نقش ها را آفرینش و طبیعت به عهده زن گذاشته است که به تناسب آن نیز باید از حقوق و تکالیف ویژه صحبت کرد. ولی اینها مربوط به عوارض هستی انسان است نه جوهر آن و به هیچ وجه لطمه ای به تساوی حقوق زن و مرد در گوهر انسانی و برخورداری از حقوق و تکالیف متناسب با آن نمی زند.”
خاتمی همچنین خاطرنشان کرد “باید آن دیدگاه که زن را برای مرد می خواست و ملاک انسانیت را مرد به حساب می آورد به بایگانی تاریخ سپرد، ولی این را از یاد نبریم که زن، زن است و مرد، مرد؛ و هر دو انسانهای مستحق کمال و نیز مسؤول مشارکت در پیشبرد امور جامعه رو به رشد.
اما در اینجا نیز باید جان و جوهر اسلام را از آنچه در تاریخ تحقق یافته و آمیخته به انواع گرایش های زمانی – مکانی و تعصبات ناروا ست تفکیک کرد…. از جمله اینکه زن انسان است با همه معنی و مفهوم آن…نکته دیگر این که رشد امری اجتماعی است. زن هم چون مرد اگر بخواهد رشد کند در فرایند حیات اجتماعی نه تنها باید حضور، بلکه نقش و مسؤولیت داشته باشد و این حق او است.”
خاتمی در انتها تاکید کرد “امروز زن ایرانی در عین حال که برای به دست آوردن جایگاه شایسته خود در عرصه حیات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و احقاق حقوق شایسته خود تلاش می کند، باید بکوشد تا الگوی مناسب را برای زنان و حتی انسان های روزگار نشان دهد و در این راه از هیچ کوششی فروگذار نکند و البته هزینه های آن را نیز بپردازد.
آنچه اهمیت دارد تأکید و تکیه بر حقوق اساسی است که زن و مرد در آن شریک اند.”
+ There are no comments
Add yours