گزارش نشست تخصصی بررسی مولفه های امنیت حقوقی خانواده: ضعف قوانین تحکیم بنیان خانواده

6 دی 1389

ضعف قوانین برای تحکیم بنیان خانواده، فهم نادرست از حقوق زن و مرد، ضرورت برخورداری خانواده از شخصیت حقوقی و بازنگری و تنقیح قوانین در رابطه با حقوق متقابل زوجین از مهمترین نظرات کارشناسان، اساتید دانشگاه و معاون حقوقی رئیس جمهور در نشست تخصصی امنیت حقوقی خانواده بود.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی بررسی مولفه های امنیت حقوقی خانواده روز دوشنبه با حضور کارشناسان و مسئولان حقوقی و خانواده در سالن همایشهای بین المللی دانشگاه شهید بهشتی تهران برگزار شد.

حقوق زن با مرد برابر نیست

در ابتدای این مراسم حسین مهرپور محمدآبادی استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه موضوع حقوق خانواده در کشور یک موضوع جدید و تازه است گفت: در قوانین بین المللی و حقوق بشر موارد زیادی در مورد خانواده بحث شده است و در ماده 1104 قانون مدنی کشور هم به حقوق و تکالیف زوجین تاکید شده ولی بازهم قوانین ما برای تحکیم بنیان خانواده ضعیف است.

وی افزود: هر زن و شوهری بر یکدیگر حق و حقوقی دارند ولی در بسیاری از موارد حقوق مرد بر زن بیشتر از حقوق زن بر مرد است لذا لازم است تا قوانین به صورت متعادل تنقیح شود.

این استاد دانشگاه با انتقاد از معطل ماندن لایحه حمایت از خانواده در مجلس گفت: در این لایحه حرفهای عجیب و غریب زیادی گفته شده و این به این علت است که فهم اجتماعی و فقهی درستی نسبت به حقوق زن و مرد و خانواده نداریم.

ماهیت خانواده باید در قوانین دیده شود

در ادامه این نشست سیامک ره پیک، عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه زن و مرد از اجزای اصلی خانواده هستند گفت: خانواده را باید با دو رویکرد مورد مطالعه قرار داد. رویکرد اول درونی و جزئی بوده که در قوانین و عرف زیاد به آن پرداخته شده است که می توان به حقوق اطفال، حقوق زن و مرد، نفقه، طلاق و… اشاره کرد ولی در رویکرد بیرونی که رویکردی فلسفی است ضعیف عمل شده است.

وی افزود: خانواده در رویکرد بیرونی نگاه کلی دارد و باید قوانین بر پایه نگاه کلی خانواده ارزیابی شود. به عنوان مثال آیا امکان توسعه طلاق سازگار با رویکرد کلی خانواده است یا اینکه آیا ماهیت الزامات حقوقی در بخش خانواده مانند الزامات سایر بخشهای حقوقی است؟ آیا اگر قضا و مجازاتها را بیشتر وارد خانواده کنیم به بنیان خانواده ضربه نمی زند؟ که پاسخ به این سئوالات موضوع ماهیت خانواده را روشن تر می کند.

خانواده ایرانی شخصیت حقوقی مستقل ندارد

فاطمه بداغی معاون حقوقی رئیس جمهور سخنران بعدی این نشست بود که با طرح این پرسش که آیا خانواده شخصیت حقوقی مستقل دارد حاضران را به بحث و تبادل نظر دعوت کرد.

وی افزود: آیا در کشور ما می توان برای خانواده شخصیت حقوقی مستقلی تعریف کرد؟ آیا خانواده ما هسته ای است یا می توان فرد را نیز خانواده تلقی کرد؟

معاون رئیس جمهور اظهار داشت: عربها در کتب حقوقی خود حتی همسایه را نیز جزو خانواده تلقی می کنند که مطالعه این کتب که بیشتر بر پایه احادیث و روایات است می تواند ما را در مطالعه حقوق امنیت خانواده کمک کند که البته تبیین حقوق خانواده نیاز به خلاقیت دارد.

بداغی تاکید کرد: آزادی انتخاب شغل، محل سکونت، تابعیت و… می تواند به حقوق امنیت خانواده مربوط باشد.

وی گفت: آیا نمی توان آزادی قراردادها را در سطح نکاح و طلاق توسعه داد تا زوجین در شروط ضمن عقد آزادانه عمل کرده و اقدام کنند.

معاون حقوقی رئیس جمهور امنیت حقوقی خانواده را در تشکیل خانواده (نکاح)، بقاء خانواده (حیات و زندگی) و انحلال خانواده (متارکه و طلاق) تقسیم بندی کرد که در مورد هر کدام بحثهای زیادی برای تحکیم خانواده وجود دارد.

وی افزود: تحمیل ازدواج، اهلیت در نکاح و سن نکاح از مواردی است که باید همسان با تحکیم خانواده به آن پرداخته شود زیرا بیشتر این موارد حکومتی، دولتی و برخی هم بر اساس آداب و سنت پایه گذاری شده است.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours