تورم شدید اقتصادی و مهاجرت بی‌رویه به بنیان خانواده آسیب رسانده است

19 دی 1389

ایلنا: استاد دانشگاه تربیت معلم و موسس اولین مرکز مشاوره در ایران و چهره ماندگار این حوزه در رابطه با آسیب‌شناسی خانواده و ویژگی‌های الگوی مطلوب خانواده ایرانی گفت: بررسی‌های علمی نشان داده است ازدواج و تشکیل خانواده مهم‌ترین علت سلامت است و افراد متاهل نسبت به افراد مجرد عمر طولانی‌تری دارند.

به گزارش خبرنگار ایلنا، دکتر شکوه نوایی‌نژاد،‌روز گذشته، در همایش ملی آینده پژوهی مسائل خانواده در ایران، با اشاره به اینکه خانواده جهان شمول‌ترین رکن اجتماع است گفت: خانواده با عنوان نخستین ساختار جامعه برای انتقال ارزش‌های فرهنگی بنیان نهاده شده است.

او با تاکید براینکه مهم‌ترین ویژگی‌ خانواده این است که یک سیستم‌ عاطفی است گفت: سلامت جامعه در گرو سلامت خانواده است و خانواده به سبب ایجاد تعادل عاطفی و جسمی نقش مهمی در جامعه دارد.

او درباره آسیب‌شناسی خانواده با تاکید بر تجربیات 40 سال مشاوره خود در زمینه مسائل خانوادگی گفت: تغییرات بسیاری در خانواده‌ها به وجود آمده که سبب آسیب به آن شده است.

او با اشاره به این تغییرات گفت: تغییر سلسله مراتب قدرت در خانواده، ازدواج‌های میان فرهنگی، گسل نسل، بالا رفتن سن ازدواج، کم شدن تماس بین والدین و فرزندان، وجود رقبای اساسی (مانند رسانه‌ها) با خانواده، قوانینی که پاسخگوی نیازهای خانواده نیست و کمرنگ شدن مسائل اخلاقی سبب ایجاد بحران‌های خانواده شده است.

او در ادامه با اشاره به بحران‌های اجتماعی که به بنیان خانواده آسیب زده است گفت: تغییر در الگوهای تولید، تورم شدید اقتصادی، مهاجرت‌های بی‌رویه، بر هم ریختن سلسله مراتب در خانواده‌ها، افزایش آزادی‌های جنسی، بالا رفتن نرخ طلاق و گسترش اعتیاد در جامعه از جمله این بحران‌ها است.

او با اشاره به اینکه از سال 1387 تا 1388 در ایران 910 هزار طلاق اتفاق افتاده است این در حالی است که در همین مدت 798 هزار ازدواج را شاهد بودیم و این نسبت به مدت مشابه سال قبل شامل افزایش پنج درصدی طلاق و افزایش هشت درصدی ازدواج شده است.

او با تاکید بر این میزان افزایش طلاق گفت: باید توجه داشت که این میزان طلاق به غیر از خانواده‌هایی است که طلاق عاطفی دارند یا شاهد خشونت‌های خانگی هستند و یا در آنها بی‌اعتنایی، بی‌محلی و امثال اینها وجود دارد.

او با اشاره به اینکه آسیب‌شناسی خانواده‌های ایرانی در دهه‌های اخیر این دگرگونی‌ها را تایید می‌کند گفت: بالا رفتن سن ازدواج، علاقه جوانان به ازدواج، دستیابی به مدرک دانشگاهی و اشتغال مناسب که خود سبب بالا رفتن سن ازدواج شده است، نظام تحصیلی و مدرک‌گرایی و کاسته شدن قبح طلاق سبب شده است در سال‌های اخیر درخواست زنان برای طلاق افزایش یابد.

او با اشاره به ازدواج‌های میان‌فرهنگی گفت: این گونه ازدواج‌ها زمینه‌های ناسازگاری میان افراد را فراهم می‌کند و باعث رواج افزایش خشونت خانگی به علت عدم تناسب اجتماعی می‌شود. همچنین در این گونه ازدواج‌ها شاهد تضعیف جایگاه والدین هستیم و کاهش پیوندهای فامیلی در این گونه ازدواج‌ها منجر می‌شود خانواده‌ها در حل مشکلات خود ناتوان شوند.

او با تاکید بر اینکه 4 رکن برای ازدواج‌ موفق وجود دارد گفت: مهم‌ترین آنها این است که آمار نشان داده است ازدواجی موفق است که تامین کننده نیازهای جنسی زن و مرد باشد و رابطه‌ جنسی مشروع را تدام بخشد.
او در ادامه درباره دیگر ارکان ازدواج موفق گفت: ارتباط و تعامل توام با تفاهم و بیان احساسات زن و مرد نسبت به یک‌دیگر از جمله این ارکان است، همچنین فراهم آوردن زمینه‌های تشویق یک‌دیگر به این معنا که در ازدواج موفق زن و مرد همراه با یکدیگر رشد می‌کنند و زمینه‌های توانایی یک‌دیگر را فراهم می‌سازند.

او افزود: عشق به ازدواج و نه تنها عشق بین زن و مرد از مهم‌ترین ارکان یک ازدواج موفق است یعنی پیش‌ از آنکه یک فرد به همسرش علاقه داشته باشد باید به ازدواج علاقه داشته باشد که در این صورت پس از ازدواج در جهت قداست خانواده تلاش می‌کند.

او درباره خانواده سالم گفت: خانواده سالم دارای نظم و انضباط اجتماعی است و با قوانین منظم و ارزش‌ها و اخلاق‌ها رفتار می‌کند نه به این معنا که مسائل و مشکلات ندارد خانواده سالم خانواده بدون مشکل نیست بلکه خانواده‌ای است که با درست توزیع کردن قدرت و برخورداری از نظم کارکرد‌های خود را با استرس‌های روانی، اجتماعی و اقتصادی هماهنگ می‌کند.

او درباره تفاوت ازدواج موفق و غیر موفق گفت: در یک ازدواج موفق مهارت‌هایی را یاد می‌گیریم که بدانیم هنگام استرس چگونه باید برخورد کنیم.

او با اشاره به اینکه یکی از عوامل مهم در یک ازدواج موفق ارتباط و گفت‌وگو است گفت: در ایران این عامل در حداقل‌ترین سطح جهان قرار دارد درحالی که ارتباط و گفت‌وگو است که دنیای مشترک اعضای خانواده را تشکیل می‌دهد و لحن کلام است که نگرش اعضای خانواده را نسبت به یکدیگر نشان می‌دهد و شناسایی و درک یک خانواده موفق از طریق بازگو کردن ارتباطات بین خانواده است که با صمیمیت و انعطاف‌پذیری همراه است.
او درباره الگوی پیشنهادی خود برای یک خانواده سالم و موفق ایرانی گفت: براساس آموزه‌های ما این خانواده باید برپایه اخلاق، عطوفت، معنویت و دین باشد.

او با اشاره به اینکه امروزه در برخی از خانواده‌های ایرانی شاهد بحران‌های شدیدی هستیم که در خانواده‌های جهان غرب هم نمونه آن را نمی‌بینیم گفت: انتخاب همسر شایسته اولین گام یک ازدواج موفق است و اکیداً توصیه می‌شود ازدواج بدون مراجعه به مشاور صورت نگیرد.

او با اشاره به روابط صمیمی و منعطف گفت: عفو و بخشایش باید در اصول‌ زندگی زناشویی قرار بگیرد که در زندگی ایرانی وجود ندارد، امیدواری در هنگام سختی‌ها می‌تواند به خانواده‌ها کمک کند و صبر و شکیبایی خانواده‌ها را به سمت آسایش سوق می‌دهد.

او با اشاره به شرایط فعلی خانواده‌های ایرانی که توامان با مسئله سنت و مدرنیته درگیر هستند گفت: باید بتوانیم در خانواده‌ها تعادل برقرار کنیم و مسئله خانواده باید در جامعه ما به صورت مسئله اول مملکت مطرح شود.
او در پایان ابراز امیدواری کرد: به جای اینکه این‌ همه تشکیلات پراکنده در ارتباط با خانواده وجود داشته باشد با وجود این‌همه زنان تحصیل‌ کرده و مدیر و مدبر در جامعه ایجاد یک مکان واحد برای مطالعه و سیاست‌گذاری برای خانواده‌های ایرانی الزامی است.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours