موسی قربانی عضو کمیسیون قضایی مجلس: اتفاقا چند همسری بهترین ماده لایحه حمایت از خانواده است

31 تیر 1387

سرمایه: موسی قربانی عضو کمیسیون حقوقی و قضایی ماده 23 لایحه حمایت از خانواده را بهترین ماده این لایحه خواند. لایحه حمایت از خانواده که شهریورماه سال گذشته در کمیسیون فرهنگی مطرح شده بود چندی پیش در کمیسیون قضایی تصویب شد و به زودی در صحن علنی مجلس بررسی می شود.

ماده 23 این لایحه با استناد به دو شرط تمکن مالی و اجرای عدالت به مرد اجازه داده بدون اجازه همسر اول خود به دادگاه مراجعه کند و ازدواج مجدد خود را ثبت کند. موسی قربانی از حامیان لایحه حمایت از خانواده می گوید: «اتفاقاً ماده 23 این لایحه بهترین ماده است چون براساس حکم شرع و حکم خداوند است.»

در این ماده شرط اجرای عدالت برای ازدواج مجدد ذکر شده است. منتقدان و حقوقدانان معتقدند دادگاه چگونه می تواند تشخیص دهد این مرد می تواند عدالت را اجرا کند آن هم در زمانی که هنوز ازدواج دوم یا سوم صورت نگرفته است اما موسی قربانی که از پیگیری های خبرنگاران حوزه زنان عصبانی به نظر می رسد با شنیدن سوالی درباره لایحه حمایت از خانواده می گوید: «با شنیدن اسم این لایحه دوست دارم توی سر بزنم. آخر کلیات این لایحه تصویب شد و هنوز در صحن علنی مجلس مطرح نشده است اجازه بدهید مفاد این لایحه در صحن علنی مطرح شود.»

تصویب کلیات لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون قضایی زمینه ساز تصویب این لایحه در صحن علنی مجلس است. چرا کمیسیون قضایی به انتقادهای وارده به این لایحه از جمله ماده 23 توجهی نکرده است. قربانی این سوال را می شنود و بی درنگ می گوید: «اولاً شما خبرنگارید و نه نماینده حقوقی مجلس بنابراین نمی توانید برای ما تعیین تکلیف کنید و دوم اینکه لایحه حمایت از خانواده 50 ماده دارد و حالا شما همین یک ماده را مدام می گویید که اتفاقاً به نظر من این ماده بهترین ماده این لایحه است.»

او می گوید: «ظاهراً به شما زنان هرچه بدهند باز هم کوتاه نمی آیید.» و گوشی تلفن را قطع می کند. –

تصویب لایحه حمایت از خانواده خانواده را مرکز آشوب می کند

مصطفی اقلیما رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران خود را از منتقدان لایحه حمایت از خانواده می خواند و می گوید: «برایم جالب است لایحه ای با نام حمایت از خانواده طرح می شود اما با متخصصان و به ویژه مددکاران حوزه خانواده مشورت نشده است.»

به گفته او نویسندگان لایحه حمایت از خانواده مردانی هستند که به ارزش های خانواده کم توجهی کرده اند. او می گوید: «وقتی به مردی اجازه می دهیم ازدواج مجدد داشته باشد در واقع سایر اعضای خانواده را محکوم کرده ایم. اولین پیامد منفی اجرای ماده 23 بی اعتمادی زن به شوهر است. با تصویب چنین ماده ای زن از همان ابتدای ازدواج به طلاق فکر می کند و بنیان های بی اعتمادی از همان ابتدا گذاشته می شود.»

افزایش بزهکاری کودکان و نوجوانان از پیامدهای دیگر تصویب این لایحه است. اقلیما می گوید: «تحقیقات هم نشان داده پدری که دو زن داشته بچه هایش به خلاف و بزهکاری کشیده شده اند چراکه خانواده دیگر جای امنی برای آنها محسوب نمی شود و فرزندان چنین پدری در معرض خشونت و تمسخر بیشتر اطرافیان قرار می گیرند.»

رئیس انجمن علمی مددکاری ایران می گوید: «نویسندگان این طرح و حتی نمایندگانی که به تصویب لایحه حمایت از خانواده رای مثبت بدهند، بدانند که خانواده را به سمت انحطاط می برند. نمایندگان هوشیار باشند که اگر چنین طرحی را تصویب کنند تا آخر عمرشان محکوم اند چراکه تصویب این لایحه یعنی درست کردن مرکز آشوب در خانواده و در مواردی رواج بی بندوباری که این خلاف دستور اسلام است.»

ازدواج مجدد کارکرد جنسی دارد

«ارائه لایحه ای مانند لایحه حمایت از خانواده به مجلس و تصویب کلیات آن در کمیسیون قضایی نشان می دهد مسوولان برای نهاد خانواده صرفاً کارکردی جنسی قائل اند.» علی احمدی جامعه شناس و استاد دانشگاه با بیان این مطلب می گوید: «مطالعات باستان شناسی و شواهد تاریخی و فرهنگی نشان می دهد خانواده براساس مبانی و کارکردهای اقتصادی شکل گرفته است.»

به گفته این جامعه شناس طرح ماده 23 در لایحه حمایت از خانواده در ارتباط با تسهیل ازدواج مجدد مرد همواره به عنوان یک خواست در لایه های اجتماعی جامعه وجود داشته اما در این دوره ابزارهای قانونمند ساختن آن به دست آمده است. هرچند کلیات لایحه حمایت از خانواده در کمیسیون قضایی به تصویب رسیده اما علی احمدی همچنان امیدوار است و دلیل خود را اینگونه می گوید: «سرمایه های اجتماعی زنان توسعه یافته و امکان تصویب چنین قانونی در جامعه وجود ندارد.»

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours