روزنامه سرمایه: «عدالت به معنای تساوی نیست و وزارت بهداشت همه تلاش خود را در برقراری عدالت جنسیتی در پذیرش دانشجو انجام داده است.»این تازه ترین اظهارنظر مدیرکل دفتر گسترش و ارزیابی آموزش پزشکی از پذیرش جنسیتی در برخی رشته های دانشگاه های علوم پزشکی در کنکور سراسری است. سیدامیر محسن ضیایی در گفت وگو با مهر با تایید پذیرش جنسیتی در رشته های علوم پزشکی تاکید می کند.
با اینکه تساوی را در پذیرش دانشجویان پسر و دختر در نظر نگرفته اند اما عدالت را رعایت کرده اند.چندماه پیش سهمیه بندی جنسیتی در دانشگاه ها با انتشار گزارش مرکز پژوهش های مجلس و با آنچه مشکلات ناشی از حضور بیشتر زنان در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی خوانده می شد حالت رسمی به خود گرفت.پیش از آن، این سهمیه بندی بارها توسط مسوولان انکار می شد تا اینکه با انتشار این گزارش رئیس سازمان سنجش پورعباس نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی به وجود سهمیه بندی جنسیتی در دانشگاه ها اشاره و آن را تایید کرد.
با گذشت مدتی کوتاه از این اعلام رسمی هر روز سهمیه بندی جنسیتی دانشگاه ها ابعاد جدیدی می گیرد. به گفته مدیرکل دفتر گسترش و ارزیابی آموزش پزشکی اعمال سهمیه های جنسیتی برای تامین حداقلی نیازهای کشور است و با توجه به افزایش ظرفیت پذیرش ها و تشکیل رشته های جدید امکان رقابت موثر و جدی برای رشته های مورد علاقه همه داوطلبان ورود به دانشگاه های علوم پزشکی را میسر می سازد. این گفته های مسوول وزارت بهداشت در حالی عنوان می شود که بسیاری از داوطلبان کنکور و فعالان حوزه زنان معتقدند که تنها شایستگی افراد باید ملاک تعیین رشته شان باشد و آنها عدالت را در تساوی میان زن و مرد می دانند.
مینا خدادادی دانشجوی رشته دامپزشکی متقاضی ورود به رشته پزشکی بوده و به خاطر اعمال سهمیه بندی جنسیتی شانس ادامه تحصیل در این رشته را از دست داده است. او که برای استیفای حقش به دیوان عدالت اداری شکایت کرده، می گوید: «چرا مسوولان با سرنوشت ما دختران بازی می کنند و برای ما تصمیم می گیرند که چه رشته ای را می توانیم و چه رشته ای را نمی توانیم بخوانیم.» مینا می گوید: «با توجه به اصل سوم قانون اساسی ایران بند ۹، اصل ۲۱ بند ۱ و اصل ۲۸ سهمیه بندی جنسیتی در دانشگاه ها قانونی نیست و در مجلس با وجود مطرح شدن تصویب نشده است اما سازمان سنجش و وزارت علوم آن را اعمال می کنند و برای شرکت کنندگان تصمیم می گیرند که در چه رشته ای درس بخوانند، امیدوارم دیوان عالی کشور اجازه ندهد این روند ادامه پیدا کند و اگر در پرونده ام برنده شدم دختران ایرانی باید باورشان به یقین تبدیل شود که حق شان به خاطر جنسیت شان ضایع نمی شود.»
تعدادی از فعالان حوزه زنان معتقدند که سهمیه بندی جنسیتی به دنبال ترس مسوولان از افزایش حضور زنان در دانشگاه ها و سپس بازار کار نشأت می گیرد در حالی که آنها به کاهش میل و رغبت پسران برای ورود به دانشگاه ها کمتر توجه نشان می دهند.شادی طلب استاد دانشگاه تهران می گوید: «فرصت هایی چون امکان اشتغال در کار آزاد و خروج از کشور و مسائلی چون سربازی از عمده دلایلی است که رغبت پسران برای ورود به دانشگاه را کاهش داده است. » او با اشاره به درصد بیشتر دختران در دوره دبیرستان، نسبت بالای آنها را در دانشگاه امری عادی می داد که معلول نسبت بالای قبولی آنها در دوره های دبیرستان است و هرگونه سهمیه بندی و جلوگیری از ورود آنها به دانشگاه عین تبعیض و جلوگیری از حضور دخترانی شایسته با سطح علمی بالاتر در حوزه علم و دانشگاه می داند: «همچنین تعدادی از کارشناسان معتقدند افزایش حضور دختران در دانشگاه ها مختص ایران نیست و مساله ای جهانی است.»
شیرین احمدنیا در این باره می گوید: «آنچه امروز در سطح دانشجویان در دانشگاه ها مشاهده می کنیم مشابه آن چیزی است که در انگلیس چند سال پیش برای هیات علمی دانشگاه ها رخ داد. ناگهان در زمینه مشاغل دانشگاهی و هیات علمی ترکیب جنسیتی استادان تغییر یافت و حضور پررنگ زنان مشاهده شد اما در آنجا به جای خانه نشین کردن زنان و جلوگیری از ورودشان به دانشگاه این قضیه را به حال خود رها و آن را یک تغییر ناشی از تغییرات وسیع تر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی قلمداد کردند.» در ایران نیز مساله اینچنین است و کم انگیزگی پسران برای تحصیلات عالی عاملی برای عدم حضورشان شده است. امروزه دختران در ایران به جای آنکه مثل مادران شان اولویت را به نقش های سنتی بدهند به دنبال کسب هویت مستقلی هستند تا از آن طریق بر آگاهی و میزان مشارکت شان در اجتماع بیفزایند.
+ There are no comments
Add yours