گفتگو با نسرین ستوده، برنده جایزه کمیته بین المللی حقوق بشر ایتالیا

۰ min read

1 مهر 1387

مدرسه فمینیستی: نسرین ستوده از فعالان شناخته شده جنبش زنان و وکیل شجاع اکثر فعالان این حوزه، خیلی پیش از آن که به عنوان یک فعال حقوق بشر در حوزه کودکان و به ویژه در موضوع اعدام کودکان زیر هیجده سال و نیز در حوزه زنان و به ویژه در کمپین یک میلیون امضاء شناخته شود، روزنامه نگاری چهره آشنا در حوزه های مرتبط بوده است. وی کارشناس ارشد حقوق بین الملل از دانشگاه شهید بهشتی است که سالها با انجمن حمایت از حقوق کودکان همکاری داشت و اکنون نیز عضو کانون مدافعان حقوق بشر و از وکلای به نام کمپین یک میلیون امضاء است. مدتی است باخبر شدیم که نسرین ستوده پس از سالها تلاش مستمر، کاندید دریافت جایزه حقوق بشر ایتالیا شده است اما فروتنی وی از یک سو و شرایط بحرانی جنبش از سوی دیگر موجب شد که این مصاحبه و نیز تبریک و تهنیت از سوی مدرسه فمینیستی به وی برای این موفقیت بزرگ که دستاوردی برای کل جنبش زنان (و به ویژه کمپین یک میلیون امضاء) محسوب می شود، به تعویق افتد. اینک بدین مناسبت به گفتگویی کوتاه با وی می نشینیم.


مدرسه فمینیستی : خانم ستوده حال که خود تصمیمم گرفته اید درباره اهدای جایزه حقوق بشر ایتالیا به صحبت بنشینید مختصری درباره این جایزه بگویید.

نسرین ستوده: این جایزه از سوی کمیته بین المللی حقوق بشر ایتالیا که یک سازمان بین المللی و غیردولتی است به اینحانب تعلق گرفته است و در واقع این اولین جایزه این نهاد بین المللی حقوق بشری است که با افتحار زیاد باید بگویم که بدعت گذاری این جایزه با یکی از فعالان جنبش زنان ایران اتفاق افتاده است و از این بابت خیلی خوشحالم . این نهاد بین المللی تقریبا همزمان با تاسیس موزه جهانی زنان در شهر” میرانو” در شمال ایتالیا مصمم به تدارک جایزه ای برای فعالان حقوق بشری جهان افتاده که این اولین مورد آن است. کمیته بین المللی حقوق بشر ایتالیا در شهر “میرانو” شکل گرفته است.

مدرسه فمینیستی: در سالهای اخیر اقبال به فعالان حقوق بشر و به ویژه جنبش زنان ایران موجب اهدای جوایز گوناگنی به آنان شده است تاثیر این جوایز را بر جنبش زنان چگونه ارزیابی می کنید؟

نسرین ستوده : به طور کلی اعطای این جایزه ها از سوی نهادهای حقوق بشری نشان از یک موضوع مهم دارد و این همبستگی بین اعضای جامعه حقوق بشری است به این مفهوم که تمام افراد این جامعه بزرگ خود را عضوی از خانواده حقوق بشر می دانند بدیهی است که اعطای چنینی جوایزی باعث تحکیم این همبستگی و فعالیت هرچه بیشتر اعضای این خانواده بزرگ شود. من به این جایزه به عنوان جایزه ای به جامعه حقوق بشری و به ویژه جنبش زنان ایران نگاه می کنم و طبیعی است که از آن برای ارتقاء و گسترش هرچه بیشتر حقوق بشر در ایران بهره خواهم برد.

مدرسه فمینیستی : با توجه به این که این نهاد حقوق بشری خبر جایزه را در سایت خود انعکاس داده بود و این تقریبا همزمان با احضار شما و منصوره شجاعی به دادگاه انقلاب در ارتباط با سفر به دوبی بود و پس از آن نیزبه دلیل مراسم 22 خرداد سال جاری شما مجددا به دادگاه انقلاب احضار شده وتفهیم اتهام شده اید آیا تصور می کنید که مسئولان واکنشی به این جایزه نشان نخواهند داد ؟

نسرین ستوده : من تا این لحظه واکنشی نسبت به این جایزه دریافت نکرده ام اما امیدوارم که حکومت ایران چه در اعلام مواضع رسمی و چه در عمل سعی کند که خود را عضوی از جامعه بزرگ حقوق بشری بداند چنانکه بسیاری از دولت ها در گفتار و عمل داعیه دار عضویت در این جامعه بزرگ هستند و درواقع پذیرفتن افتخارعضویت در این جامعه بزرگ موجب قبول مسئولیت های حقوق بشری برای دولت ایران نیز بشود.

مدرسه فمینیستی: باتوجه به فعالیتها و تلاشهای شما درحوزه کودکان از یک سو و فعالیت شما در جنبش زنان به ویژه در کمپین یک میلیون امضاء تصور می کنید کدام یک ازاین دو حوزه توجه اهداءکنندگان جایزه را بیش از دیگری جلب کرده است؟

نسرین ستوده: تصور من این است که فعالیت برابری خواهانه زنان در سراسر دنیا از نظر جامعه جهانی حقوق بشری بسیار حائز اهمیت است وهرچند که بحث حقوق کودکان بسیار بحث مهم و حیاتی برای جامعه حقوق بشراست اما تصور این جانب آن است که حساسیت و توجه خاص جهانی به مسائل زنان ازسویی و فعالیت ها و تلاشهای زنان ایران خود از سوی دیگر موجب جلب توجه جامعه جهانی حقوق بشر به این حوزه و تعلق این جایزه به اینجانب شده است .

مدرسه فمینیستی: تاریخ اهدای رسمی این جایزه چه زمانی است و این مراسم در کجابرگزار خواهد شد ؟

نسرین ستوده: مراسم اهدای این جایزه در دهم دسامبر مصادف با 20 آذر تعیین شده که روز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و روز جهانی حقوق بشر نامگذاری شده است. این مراسم درشهر میرانو واقع در شمال ایتالیا برگزار می شود که من نیز در این مراسم شرکت خواهم کرد.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours