بیانیه کانون مدافعان حقوق بشر و عفو بین الملل: دانشجویان زندانی را آزاد کنید

23 اسفند 1387

مدرسه فمینیستی: «کانون مدافعان حقوق بشر» در آستانه نوروز 1388 با انتشار بیانیه ای مطبوعاتی از مسئولان نظام جمهوری اسلامی خواست، «کلیه دانشجویان زندانی را در سراسر کشور آزاد کنند»، «کلیه احکام صادره علیه دانشجویان را که موجب محرومیت ایشان از حقوق اجتماعی به ویژه حق تحصیل شده است را لغو کنند» و «فضایی امن و توأم با مهر و محبت را برای جوانان و دانشجویان کشور فراهم کنند».

همچنین عفو بین الملل با انتشار بیانیه ای نگرانی خود را از شکنجه دانشجویان بازداشت شده ابراز کرد. در این بیانیه، عفو بین الملل با اشاره به نام های اسماعیل سلمانپور، مجید توکلی، حسین ترکاشوند و کوروش دانشیار نوشته است: این ۴ دانشجو بدون هیچ محاکمه و دادرسی از ۵ فوریه ۲۰۰۹ (۱۷ بهمن) در بازداشت به سر می برند و عفو بین الملل نگرانی خود را نسبت به وضعیت آنان ابراز کرده است. لازم به یادآوری است سازمان عفو بین الملل هفته گذشته نیز با صدور بیانیه ای نسبت به وضعیت سلامتی و خطر شکنجه عباس حکیم زاده، مهدی مشایخی، نریمان مصطفوی و احمد قصابان هشدار داده بود.

بیانیه مطبوعاتی کانون مدافعان حقوق بشر در خصوص وقایع رخ داده در دانشگاه ها

در شرایطی به پیشباز سال جدید و بهار دلنشین می رویم که در اسفندماه سال جاری شاهد وقایع تلخ و نگران کننده ای در سطح کشور و به ویژه در دانشگاه ها بوده ایم.

از دیرباز جوانان این سرزمین با شور و سرزندگی و با دلی خوش به استقبال فصل شکفتن و رستن می رفتند و شادی و نشاط را به خانواده ها و آشنایان هدیه می کردند. چرا که نوروز سنت دیرین و شیرین ایرانیان است و جوانان چیزی جز جوانی و غرور و نشاط ناشی از آن برای هدیه نداشتند. سنت های زیبا و مهرورزانه ایرانیان را در آستانه سال جدید، بهار و فصل زندگی، نمی توان و نباید فراموش کرد.

اما اسفند ماه امسال اخبار نگران کننده آنهم در دانشگاه ها و در میان جوانان شایسته و پرافتخار ایرانیان ( یعنی دانشجویان) حکایتی تلخ را برای مدافعان حقوق بشر رقم زده است.

گزارش های رسیده به کانون مدافعان حقوق بشر نشان دهنده واقعیتی تلخ است. هر روز شاهد بازداشت، احضار، تعلیق، ضرب و شتم، محاکمه و محکومیت دانشجویان در بسیاری از دانشگاه های کشور بوده ایم. آنچه در تهران، شیراز، همدان، زاهدان و کردستان اتفاق افتاده است، گوشه ای از نقض آشکار حقوق بشر در حوزه دانشگاه بود که به برخی از آنها اشاره می کنیم.

◀️  محکومیت 7 دانشجوی تبریز به تحمل زندان

بر این اساس کانون مدافعان حقوق بشر اعلام می دارد که رفتارهای صورت گرفته با دانشجویان نه تنها مغایر با قوانین داخلی و تعهدات بین المللی دولت ایران است، بلکه مغایر با هر ضابطه اخلاقی، عرفی و شرعی است و با هیچ منطقی قابل دفاع نیست، بنابراین مصرانه و مجدانه از مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران می خواهد در آستانه نوروز 1388 و فرارسیدن جشن باستانی ایرانیان:

1- کلیه دانشجویان زندانی را در سراسر کشور آزاد کنند.
2- کلیه احکام صادره علیه دانشجویان را که موجب محرومیت ایشان از حقوق اجتماعی به ویژه حق تحصیل شده است را لغو کنند.
3- فضایی امن و توأم با مهر و محبت را برای جوانان و دانشجویان کشور که امید آینده روشن سرزمینمان هستند، فراهم کنند.

بیانیه سازمان عفو بین الملل

حسین ترکاشوند، کوروش دانشیار، اسماعیل سلمان پور و مجید توکلی، هم اکنون در بند ۲۰۹ اوین که مربوط به وزارت اطلاعات است نگهداری می شوند. از آنجا که چهار دانشجوی یاد شده، زندانی سیاسی محسوب می شود در مورد آنها نگرانی در مورد رفتار ناشایست و آزار و اذیت جسمی و شکنجه وجود دارد.

این دانشجویان همگی اعضای انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی امیرکبیر (ISA) هستند که در مراسم سالگرد درگذشت مهندس بازرگان اولین رئیس دولت ایران شرکت کرده بودند. برنامه یاد شده نیز یک برنامه صلح آمیز بوده و بطور آشکار به اطلاع همگان و نیز مراجع قانونی رسیده بوده و هیچ کدام یک از این مراجع نیز مخالفت خود را با این برنامه ابراز نکرده بودند. اما با این وجود بیست تن از شرکت کنندگان در این مراسم بازداشت شدند که با گذشت چند روز همگی آزاد شدند اما این چهار دانشجو هم چنان در بازداشت غیرقانونی بسر می برند.

طبق گزارش های رسیده این چهار دانشجو در اعتراض به بازداشت غیرقانونی خود و نیز شرایط بازداشت خود در اعتصاب غذا بسر می برند. مجید توکلی یکی از چهار دانشجوی بازداشت شده مدیر مسئول نشریه خط صفر بود که از تاریخ می ۲۰۰۷ تا آگوست ۲۰۰۸ در زندان اوین بسر برد.

عفو بین الملل بیم و نگرانی در مورد شکنجه و آزار و اذیت جسمانی چهار دانشجوی دربند پلی تکنیک اعلام میکند. چرا که آنها را وادار به اعتراف شدند تا اقرار کنند که در سازماندهی اعتراضات دانشجویی روز ۲۳ فوریه که در آن اجساد چند تن از سربازان گمنام جنگ ایران و عراق در این دانشگاه دفن شد، نقش داشته اند. در حالی که اعراضات دانشجوئی در این روز، دو هفته بعد از بازداشت این دانشجویان اتفاق افتاد.

سابقه ماجرا

طی سه ماه اخیر گزارش هائی به سازمان عفو بین الملل رسیده است که طی آن موج جدید بازداشت ها و آزار و اذیت بوی‍ژه اقلیت های قومی و مذهبی، مدافعان و فعالان حقوق سندیکائی، دانشجویان، فعالان زنان مورد توجه قرار گرفته است. فشارهائی که بیشتر با هدف ساکت کردن و خاموش کردن صداهای منتقدان در آستانه انتخابات آتی ریاست جمهوری می ۲۰۰۹ در ایران است.

در روز ۲۳ فوریه طبق گزارش ها بیش از ۷۰ دانشجو در اعتراضات دانشجوئی به تدفین جسد سرباز در دانشگاه پلی تکنیک دستگیر شدند که همه ی آنان مورد ضرب و شتم قرار گرفته بودند و به کلانتری ۱۰۷ میدان فلسطین منتقل شدند. هم چنین در این میان دانشجویان دختر نیز حضور داشته اند که مورد آزار و اذیت قرار گرفتند. اما اکثریت این دانشجویان طی چند ساعت بعد از آن یا فردا صبح آن روز آزاد شدند.

تدفین جسد سربازان در دانشگاهها برنامه ایست که دولت ایران با هدف کنترل هر چه بیشتر بر دانشجویان و دانشگاه ها در حال اجرای آن است. تدفین این سربازان که بدلیل قربانی شدن در جنگ شهید تلقی می شوند، برای اعضای نیروهای امنیتی مانند نیروهای بسیجی که تحت کنترل سپاه پاسداران هستند، کنترل و دسترسی به فضای دانشگاه را برای سرکوبی علیه تجمعات اعتراضی توسط دانشجویان منتقد تسهیل میکند.

عفو بین الملل در پایان بیانیه خود از عموم خواسته است که با ارسال نامه ای به مراجع ذیربط خواهان حمایت از دانشجویان یاد شده در برابر شکنجه و رفتار اهانت آمیز و نیز دسترسی آنها به خانواده، وکیل و محاکمه عادلانه و نیز مراقبت های پزشکی، شوند. هم چنین در پایان این بیانیه خواسته شده که به موارد اتهامی این دانشجویان توجه شود و در صورتی که آنان تنها و صرفا بدلیل بیان آزادانه نظرات انتقاد آمیز خود در بازداشت بسر می برند، زندانی عقیدتی محسوب شده و باید فوراً و بدون قید و شرط آزاد شوند.

تقاضای مذکور هم چنین به دفتر هاشمی شاهرودی ریاست قوه قضائیه ایران و نیز محمد جواد لاریجانی ریاست بخش حقوق بشر این قوه ارسال شده است.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours