مرگ امیدرضا میرصیافی در زندان و واکنش های بین المللی

28 اسفند 1387

مجموعه فعالان حقوق بشر: امیدرضا میرصیافی، وبلاگ‌نویس و روزنامه‌نگار صبح امروز در زندان اوین فوت نمود.

این وبلاگ نویس زندانی که از ماه گذشته برای تحمل دو سال و نیم زندان ایام محکومیت خود، راهی زندان اوین شده بود؛ صبح امروز به دلیل فشار روانی و عدم دریافت کمکهای پزشکی مورد نیاز با توجه به شرایط وخیم روحی خود راهی بهداری زندان شد، نامبرده ساعتی پیش جان خود را در زندان اوین از دست داد تا پرونده مرگهای مشکوک زندانیان تا آخرین روزهای سال ۱۳۸۷ نیز ادامه یابد.

امیدرضا میرصیافی وبلاگ‌نویس، روزنامه‌نگار و فعال فرهنگی بود که به خاطر درج عقایدش در وبلاگ به اتهامات توهین به مقامات و تبلیغ علیه نظام به دو سال و نیم زندان محکوم شده بود، وی پروندهی مفتوح دیگری در دادگاه عمومی استان تهران مبنی بر توهین به مقدسات را داشت که تاریخ برگزاری آن اردیبهشت ماه سال آینده اعلام گشته بود.

این زندانی عقیدتی که از وضعیت جسمی و روحی مناسبی برخوردار نبود علیرغم دارا بودن شرایط مرخصی، هیچگاه به مرخصی استعلاجی اعزام نگردید. مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران پیش تر نیز در خصوص مرگهای مشکوک زندانیان سیاسی در ایران و سیر تصاعدی آن ابراز نگرانی نموده بود.

***

گزارش پزشکی مرگ امیدرضا میرصیافی در زندان اوین

گزارش ذیل در بر گیرنده مشاهدات دکتر حسام فیروزی ، پزشک و فعال حقوق بشر زندانی است که بعنوان یک متخصص و شاهد، فوت این زندانی عقیدتی را حاصل بی توجهی مسئولان زندان و کادر پزشکی می داند.

در حدود ساعت ۱۲ ظهر خبردار شدم که امیدرضا میرصیافی حال خوبی ندارد به سراغ او رفتم و او را به بهداری داخل بند ۷ زندان اوین، انتقال دادیم، من در آن بهداری برای‌اش لوله‌ی معده قرار دادم و معده‌ی او را شست‌وشو دادم، برای‌اش رگ گرفتم و اقدامات اولیه را انجام دادم. از پزشک آن‌جا درخواست کردم که داروی آتروپین برای او تجویز کند و داروی لینگر به او دهد ولی پزشک بهداری گفت که سرم یک‌سوم برای او کافی است و من را با توهین از اتاق بیرون کرد اما من هم‌چنان اصرار داشتم که این‌جا نمی‌توانید کاری انجام دهید و باید او را به بیمارستان بیرون مثل بیارستان لقمان، منتقل کنید چون وی به دلیل خوردن تعداد زیادی قرص پروپرانول با افت شدید فشار خون و کاهش تعداد ضربان قلب روبه‌رو شده بود و فشارش زیر ۷ بود، اما پزشکان گفتند ما خودمان می‌دانیم باید چه کار انجام دهیم و من را از اتاق بیرون کردند.

من باز پشت در بهداری ایستادم و مصرانه خواستم که او را به دلیل افت فشارخون و به دلیل این‌که بدن وی کاملا سرد شده بود، به بیمارستان لقمان منتقل کنند اما پزشکان بهداری زندان به من گفتند این مساله ارتباطی با شما ندارد و ما می‌دانیم چه کاری انجام دهیم. اما با اصرار بیش اندازه‌ی من او را به بهداری پایین زندان اوین منتقل کردند و از آن‌جا به بعد را دیگر من هیچ اطلاعی ندارم به دلیل این‌که به من اجازه‌ی‌هم‌راهی با وی را ندادند.

نکته‌یی که مهم است این است که پزشکان زندان در ابتدا حتا سعی در گرفتن رگ و فشار خون امیدرضا را نداشتند و اقدامات اولیه را نیز با اصرار و پافشاری من انجام دادند. ان‌ها همه چیز را به عنوان تمارض محسوب می‌کنند. مسئولان زندان و پزشکان این‌جا برای جان زندانیان، کوچک‌ترین اهمیتی قایل نیستند.

از نظر من که یک پزشک هستم امیدرضا میرصیافی دچار افسرده‌گی شدید بود و به هیچ وجه نمی‌توانست شرایط زندان را تحمل کند، حتا پرونده‌های پزشکی خود را مبنی بر دارا بودن افسرده‌گی شدید به پزشکان زندان ارائه داده بود، اما متاسفانه کوچک‌ترین توجهی به وی نشد.

این واقعه کم‌کاری صددرصد پزشکی زندان است. او دچار مشکل افسرده‌گی شدید بود. من از وی خواسته بودم تا او به روان‌پزشک مراجعه کند ولی او پس از مراجعه به روان‌پزشک زندان، هیچ نتیجه‌یی ندید زیرا این روان‌پزشک برای کسی‌که فکر خودکشی داشته و چند بار اقدام به خودکشی نیز انجام داده بوده، فقط داروی آرام‌بخش تجویز کرده بود، در حالی‌که وی حتما نیاز به بستری شدن فوری داشت.

واکنش های بین المللی نسبت به مرگ امیدرضا میرصیافی

زمانه: بین‌المللی حقوق بشر در ایران و سازمان گزارشگران بدون مرز با صدور اطلاعیه‌های جداگانه‌ای، جمهوری اسلامی را مسئول جان باختن امیدرضا میرصیافی در زندان اوین دانستند.

میرصیافی وبلاگ‌نویس ۲۸ ساله روز گذشته در پی وخامت جسمی و «بی‌توجهی پزشکان زندان اوین» جان خود را از دست داد.

وی از ۱۹ بهمن ماه سال‌جاری برای سپری کردن محکومیتش، به اوین منتقل شده بود.

کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، مرگ این جوان را نشانه‌ای از «بی‌اعتنایی» مقام‌های جمهوری اسلامی «نسبت به سلامت» زندانیان دانسته است.

این کمپین از مقام‌های قضایی خواسته است که هر چه سریع‌تر مسببان این مسئله را شناسایی و محاکمه کند.

هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران در این رابطه می‌گوید: «رهبران ایران اداره زندان‌ها را به گروهی از افراد نالایق و سنگدل واگذار کرده‌اند.»

گزارشگران بدون مرز نیز امروز پنجشنبه با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که از خبر مرگ امیدرضا میرصیافی به شدت متاثر شده و خواهان بررسی و تحقیق فوری درباره چگونگی مرگ این وبلاگ‌نویس است.

در این اطلاعیه آمده است که «ما مقامات رسمی جمهوری اسلامی ایران را به دلیل اول، دستگیری خودسرانه این وبلاگ‌نویس و سپس عدم کمک رسانی پزشکی مناسب، مسئول مرگ امیدرضا میرصیافی می‌دانیم.»

گزارشگران بدون مرز ادامه داده است: «مرگ غم‌انگیز امیدرضا میرصیافی نشان می‌دهد که رژیم ایران یکی از بدترین حکومت‌های جهان برای روزنامه‌نگاران و وب‌نگاران است.»

جمعی از زندانیان سیاسی با صدور نامه‌ای مشترک ضمن همدردی با خانواده آقای میرصیافی به زندانیان پیشنهاد کرده‌اند که مراسم آغاز سال جدید با نام و یاد این وبلاگ‌نویس در زندان برگزار کنند.

این نامه را آرش اعلایی، نادر کریمی‌فر، فرزاد کمانگر، کامیار اعلایی، علی حیدریان، عباس خرسندی، حسام فیروزی و گروهی دیگر از زندانیان سیاسی امضاء کرده‌اند.

امیدرضا میرصیافی از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «توهین به آیت‌الله خمینی و آیت‌الله خامنه‌ای» به دو سال و نیم زندان محکوم شد و ۱۹ بهمن ماه سال‌جاری نیز حکمش به اجرا درآمد.
بیشترین مقالات «روزنگار»؛ وبلاگ امیدرضا میرصیافی ( که در حال حاضر قابل دسترس نیست) به موسیقی و فرهنگ اختصاص داشت.

وی پرونده مفتوح دیگری در دادگاه عمومی استان تهران مبنی بر «توهین به مقدسات» داشت که تاریخ برگزاری آن اردیبهشت ماه سال آینده بود.

ایران یکی از معدود کشور‌هایی است که در آن برخی وبلاگ‌نویسان به خاطر مطالب وبلاگ‌های خود بازداشت و محاکمه می‌شوند.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours