هنگامی که علیرضا علی احمدی در آذر ماه سال گذشته به عنوان سرپرست وزارت آموزش و پرورش منصوب گشت اظهاراتی نمود که بسیاری از کارشناسان آنها را جدی تلقی نکرده و سخنان ناپخته یک وزیر کم تجربه پنداشتند. علی احمدی در این اظهارات از تغییر محتوای دروس و تفکیک جنسیتی کتاب های درسی سخن به میان آورد و خواستار تفاوت در مقاطع تحصیلی دختران و پسران شد.
در راستای همین سیاست ها دیروز ریاست سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش نیز در گفت وگویی با مهر از تغییر محتوای دروس، شیوه های ارزشیابی دانش آموزان و صلا حیت معلمان در قالب تدوین برنامه درس ملی خبر داد تا جدی بودن این تغییرات بنیادین بر همگان مشخص شود.
مهدی نوید ادهم همچنین در خصوص تفکیک جنسیتی کتاب های درسی بیان داشت: «این موضوع از ابتدای کار به عنوان یک سوال در تدوین برنامه درس ملی عنوان شده بود که هم اکنون نیز با تاکید وزیر آموزش و پرورش جدی تر به آن پرداخته می شود.»
علا وه بر این، تحولا ت دیگری نیز در وزارت آموزش و پرورش در حال وقوع است که بر شعار تحول گرایی جناب وزیر صحه می گذارد. بر مبنای گزارش روز گذشته خبرگزاری فارس به نقل از منبعی آگاه گویا قرار است دو معاونت آموزش و پرورش عمومی و معاونت نظری مهارتی در یکدیگر ادغام گشته و معاونت مشارکت های مردمی از ساختار تشکیلا تی این وزارتخانه حذف گردد.
این در حالی است که نمایندگان کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس به عنوان یکی از منابع مورد وثوق طرح های کارشناسی وزارت آموزش و پرورش در گفت وگو با مردم سالا ری از این تغییرات و تدوین برنامه درس ملی اظهار بی اطلاعی کرده و از عدم تعامل در این زمینه از سوی وزارت آموزش و پرورش با کمیسیون آموزش مجلس خبر می دهند.
علی عباسپور رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس که به دلیل عملکرد نامناسب علی احمدی در دانشگاه پیام نور از مخالفان انتصاب وی به شمار می رفت در گفت وگو با مردم سالاری به مشخص نبودن مفهوم جنسیت اشاره کرد و گفت: ابتدا بایستی مفهوم جنسیت در عبارت تفکیک جنسیتی مشخص شود. در آموزش برخی از علوم مادر و مبنا مثل ریاضی و فیزیک، تفکیک جنسیتی فاقد بار معنایی است. در برخی از مهارت ها، فنون و هنرها این امر دارای مصداق است که هم اکنون نیز در نظام آموزشی ما چنین اصلی رعایت می گردد.
شهریار مشیری از دیگر اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز از تجربه ناموفق کشورهای دیگر در این زمینه مثال آورد و افزود: «ما بایست با حفظ شعائر اسلامی و فرهنگ ایرانی بتوانیم رفتار اجتماعی مناسب را در دوران تحصیل به دانش آموزان یاد بدهیم. تفکیک جنسیتی مساله ای را حل نخواهد کرد همانطور که در کشورهای دیگر این سیاست با شکست مواجه شده است.»
در حالی که وزیر آموزش و پرورش در همایش درس ملی که سال گذشته برگزار شد بر تدوین برنامه های درسی براساس ویژگی های جنسیتی، قومی، نژادی و جغرافیایی تاکید کرده بود، بسیاری از کارشناسان اجرای چنین طرح هایی را سبب بروز تبعیض های جنسیتی و جغرافیایی دانسته و به از میان رفتن وحدت ملی هشدار دادند. شیرزاد عبد اللهی کارشناس مسائل آموزش و پرورش در همین خصوص معتقد است: در جهان به هم پیوسته امروز مفهوم شهروند یک بعد ملی و جهانی پیدا کرده و جداسازی انسان ها براساس عواملی مثل نژاد، جنسیت، قومیت و زبان پذیرفتنی نیست. بنابراین داشتن چنین تفکراتی از سوی یک مسوول آموزشی به شدت تعجب برانگیز است.
وی همچنین نتیجه تغییر در محتوای درسی دختران و پسران را این چنین توصیف می کند: «تفکیک جنسیتی محتوای دروس بر جدا کردن نقش اجتماعی دختران و پسران و تبعید آنان به دو دنیای متفاوت و کاملا مجزا تکیه دارد. در حالی که جامعه ما از زنان و مردان، دختران و پسرانی تشکیل شده که با یکدیگر زندگی می کنند و یکی از کارکردهای نظام آموزشی تعلیم مهارت های زندگی و تعامل با جنس مخالف است. این دیدگاه در نهایت به این منجر خواهد شد که برای دختران و زنان نقش های مشخصی مانند خانه داری، بچه داری، آشپزی و امثال اینها را قائل شویم و مشاغل پراهمیت در اختیار پسران قرارگیرد در حالی که دختران ما در هر عرصه ای که فرصت و امکانات برابر داشتند توانسته اند شایستگی های خود را نشان دهند».
با این اوصاف شاید بتوان از شروع دور تازه ای از تحولا ت در وزارت آموزش و پرورش خبر داد، امری که ریاست جمهوری پیش از اینها و در هنگام معرفی وزیر جدید به مجلس قول آن را داده بود: «وزیر جدید بلا فاصله پس از رای اعتماد اقدامات تحولی و سازنده را آغاز خواهد کرد.»!
+ There are no comments
Add yours