حمایت مجلس از سامانه آموزش الکترونیکی ازدواج (ساج) / سازمان ملی جوانان در سالی که گذشت (از آمدن بذرپاش تا الزام گواهینامه ازدواج)

15 فروردین 1389

برنا: مجید نصیرپور در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی برنا در خصوص راه اندازی سامانه آموزش الکترونیکی ازدواج (ساج) گفت: آموزش قبل از ازدواج در دوام و پایداری زندگی مشترک موثر و ضروری است.

وی در ادامه افزود: با آموزش اصول کلی به جوانان در فرایند زندگی تاثیرگذار خواهد بود و مانع بروز طلاق و منشأ ناهنجاری ها در جامعه می شود.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به نقش سازمان ملی جوانان اشاره کرد و گفت: سازمان ملی جوانان به عنوان سازمان ستادی می تواند برنامه ریزی بیشتری در زمینه آموزش داشته باشد و به دستگاههای اجرایی در خصوص آنچه که برای امر ازدواج ضروری و لازم است، تکلیف کند.

نصیرپور به حمایت مجلس از فعالیت هایی که در زمینه ازدواج صورت می گیرد، اشاره کرد و اظهار داشت: مجلس از تمام فعالیت هایی که اصولی و منطقی باشد، حمایت خواهد کرد و این حمایت با نوع عملکرد و بازده فعالیت سازمان های اجرایی و ستادی افزایش می یابد.

از آمدن بذرپاش تا الزام گواهینامه ازدواج

ایسنا: در سالی که گذشت سازمان ملی جوانان و به قول مهرداد بذرپاش دستگاه وکیل مدافع جوانان کشور، سال آرامی را پشت سر گذاشت، اما به یک باره در ماه‌های پایانی سال به کانون توجه تبدیل شد چرا که یکی از مدیران این سازمان خبر از اجباری شدن دریافت گواهینامه تخصصی ازدواج برای افرادی که قصد ازدواج دارند، داد. هرچند این خبر تکذیب شد، اما انتقادات فراوانی را متوجه این سازمان که تنها وظیفه سیاستگذاری در مقوله جوانان را دارد، کرد.

در گزارشی که در ذیل می‌آید سعی شده به موضوعات و اتفاقاتی که در سال گذشته در سازمان ملی جوانان رخ و عرصه‌های مختلف زندگی جوانان را تحت‌الشعاع قرار داد، پرداخته شود.

سال ۸۸ در سازمان ملی جوانان در حالی آغاز شد که صادق اکبری ـ معاون طرح و برنامه و هماهنگی دستگاه‌های سازمان ملی جوانان ـ از رشد ۱۹ درصدی بودجه این سازمان خبر داده و افزوده بود: بودجه ۳۵ میلیارد تومانی سازمان در شش محور اصلی پژوهش‌های کاربردی، ارتقای توانمندی جوانان، غنی‌سازی اوقات فراغت، مشارکت اجتماعی، ارتقای هویت دینی و ملی و ساماندهی ازدواج جوانان هزینه می‌شود.

بحث «هویت» جزو اولین بحث‌هایی بود که سازمان از ابتدای سال گذشته به آن پرداخت و آن را در دستور کار برنامه‌های خود قرار داد، به طوری که علی اکبر عصارنیا ـ معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان ملی جوانان ـ با اشاره به لزوم تعمیق هویت در میان جوانان، اجرای این امر را بسیار مشکل دانسته و گفته بود: در کشور ما جوانان از نظر مبانی هویتی از جمله تحکیم خانواده و احترام به ارزش‌ها در سطح مطلوبی قرار دارند، اما امری که باید به آن توجه بیشتری صورت گیرد، این است که سن هویت‌یابی در جوانان ما دیرتر صورت می‌گیرد.

مجید امیدی ـ مدیر کل امور فرهنگی سازمان ملی جوانان ـ هم تاکید کرده بود: هویت در یک فضای غیررسمی ایجاد و فضای غیررسمی نیز باعث ایجاد گسست در نسل‌ها می‌شود، لذا گسست نسلی خطری جدی در جامعه است.

تحکیم خانواده و در ذیل آن ازدواج به هنگام، ساده و آگاهانه به عنوان یکی از موارد موثر بر مبانی هویتی جوانان یکی از دغدغه‌های امیدی بود که بارها در گفت‌وگوهایش به آن اشاره کرد و این تاکید مکرر، مبنای بسیاری از اقدامات سازمان ملی جوانان در حوزه ازدواج در سال ۸۸ شد.

در خرداد ماه سال گذشته هم مدیرکل خدمات پژوهشی سازمان ملی جوانان از تشکیل بانک اطلاعات جوانان کشور بر اساس گزارش ملی جوانان در یک دوره ۱۰ ساله خبر داد.

محمدمهدی فقیهی با اشاره به ذخیره ۲۰ هزار رکورد اطلاعاتی در قالب ۱۶ هزار و ۹۱۵ نمودار و دو هزار و ۶۳۴ نقشه GIS از وضعیت جوانان کشور، گفته بود: مبنای پردازش اطلاعات این بانک آمارنامه‌ها و گزارش‌های رسمی کشور است که با درج اطلاعات یک دوره ۱۰ ساله، امکان مطالعات روندی نیز فراهم شده است.

در پنجم خرداد ماه ۸۸ هم مراسم امضای یادداشت تفاهم افتتاح «مرکز مطالعات جوانان، آینده‌پژوهی و فناوری اطلاعات» در دانشگاه صنعتی شریف در حالی با حضور حجت‌الاسلام حاج علی اکبری ـ رییس وقت سازمان ملی جوانان ـ و مسوولان دانشگاه شریف به امضا رسید که معاون پژوهشی دانشگاه شریف از جایگاه و نحوه فعالیت این مرکز اظهار بی‌اطلاعی کرده بود.

حاج علی اکبری در این مراسم، رویکرد معاونت مطالعات و تحقیقات سازمان را استفاده حداکثری از ظرفیت‌های تحقیقاتی، ملی و دانشگاهی برای ایجاد پایگاه‌های تحقیقاتی دائمی در دانشگاه‌های معتبر به منظور مورد توجه قرار دادن عرصه جوانی که عمدتا موضوعی بین رشته‌ای است، دانسته و امضای این تفاهم را در همین راستا عنوان کرده بود.

به گزارش ایسنا، حمایت از سازمان‌های مردم نهاد جوانان در طول سال‌های اخیر همواره یکی از دغدغه‌های سازمان ملی جوانان بوده است، به گونه‌ای که مجدالدین معلمی ـ مدیرکل امور اجتماعی سازمان ملی جوانان ـ اواخر بهار گذشته با اشاره به ثبت سه هزار و ۴۱۲ سمن جوانان در کشور از ابتدای فعالیت سازمان تا پایان سال ۸۷، اظهار کرده بود: میزان ثبت سازمان‌های مردم نهاد جوانان در دولت نهم دو برابر شده است.

معلمی افزود: تعداد سازمان‌های مردم نهاد ثبت شده در سازمان ملی جوانان از سال ۸۴ تا ۸۷ به نسبت سال‌های ۷۹ تا ۸۳ رشد ۱۰۰ درصدی داشته است.

این مقام مسوول در سازمان ملی جوانان همچنین به شناسایی ۹ هزار فعال اجتماعی و ۲۰۰ مرکز تخصصی جوانان در راستای تشکیل شبکه‌های تخصصی و موضوعی جوانان اشاره و اظهار کرده بود: این گروه‌ها در موضوعات تخصصی فعالیت خود، گرد جوان یاوران ساماندهی شده و فعالیت خواهند کرد و با آغاز فعالیت شبکه‌های اجتماعی بسیاری از موازی‌کاری‌ها و اشتباهات از بین می‌رود.

برگزاری جشنواره ملی «اتفاق» در مرداد ماه و همزمان با ولادت حضرت علی اکبر (ع) و روز جوان از جمله اقدامات سازمان در راستای الگوسازی فعالیت‌های تشکیلاتی و شناسایی تشکل‌های غیردولتی برتر در سال گذشته بود که سمن‌ها و تشکل‌های غیردولتی از شرکت‌کنندگان اصلی آن بودند.

معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان ملی جوانان در این باره گفته بود: جشنواره «اتفاق» به دو هزار و ۵۰۰ تشکل حوزه جوانان فرصت داد تا در ۱۰ محور آموزش و توانمندسازی، انتشار نشریه، طراحی سایت‌های اینترنتی، تبلیغات و اطلاع‌رسانی، مطالعات و برنامه‌ریزی‌، تشکیلات، نحوه ارائه خدمات عمومی، فعالیت‌های فرابخشی، غنی‌سازی اوقات فراغت و مقام‌ها و توفیقات کسب شده، در سطح ملی با یکدیگر به رقابت بپردازند.

به گزارش ایسنا، پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و روری کار آمدن دولت دهم در بیست و ششم تیر ماه سال گذشته، مهرداد بذرپاش ـ مدیرعامل وقت سایپا ـ به عنوان معاون رییس جمهوری و رییس سازمان ملی جوانان انتخاب شد و از پنجم مرداد ماه در سازمان ملی جوانان مستقر شد.

این انتخاب مورد پسند جمعی از صاحب‌نظران و نمایندگان مجلس واقع نشد، به طوری که جواد آرین منش ـ نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس ـ درباره انتخاب بذرپاش به عنوان رییس سازمان ملی جوانان، گفت: معتقدم صرف جوان بودن کافی نیست که فردی بتواند سازمان ملی جوانان را مدیریت کند، بلکه شناخت مسائل مربوط به جوانان و یافتن راهکارهایی که مشکلات این قشر را مرتفع کند و آگاهی به ابعاد مختلف نیازهای جوانان در حوزه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی اوقات فراغت، نیازهای مادی و معنوی، ارتباط با جوانان از جمله اولویت‌هایی است که باید فردی که این سازمان را اداره می‌کند، دارا باشد.

اما بذرپاش در نخستین اظهارات خود در سمت جدید تاکید کرد: هیچ شانی جز وکیل مدافع بودن جوانان در دولت را ندارم و حکم و مناصبم برای من هیچ شانی نمی‌آورد.

وی افزود: جوانان می‌توانند کارهایی را انجام دهند که حتی کسانی که اختیارات حکومتی هم دارند، از انجام آن عاجزند، لذا با توجه به محدودیت‌هایی که در جوانی وجود ندارد، فعالیت جوانان می‌تواند بستری برای جهش بزرگ باشد.

این اتفاقات در حالی رخ داد که اوایل تابستان ۸۸ طرحی تحت عنوان ادغام سازمان‌ها توسط جمعی از نمایندگان به مجلس ارائه شد که ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی از جمله موارد مطرح در طرح مذکور بود.

به گفته جواد آرین منش ـ عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ـ ادغام سازمان‌هایی که ماموریت‌های مشابهی دارند کار بدی نیست، اما مسائل مربوط به جوانان تنها مسئله اوقات فراغت و ورزش نیست، بلکه سازمان ملی جوانان باید به همه امور جوانان توجه و اهتمام داشته باشد؛ مسائل مربوط به مسکن، اشتغال، ازدواج، سلامت، تحصیل و دغدغه‌های فراوانی که جوانان با آن‌ها مواجهند همگی در حوزه ماموریت‌های سازمان ملی جوانان قرار دارد.

پس از رسانه‌ای شدن این خبر، رییس سابق سازمان ملی جوانان در سخنانی تاکید کرد: ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی به منزله‌ تعطیل شدن ساماندهی امور جوانان کشور است و تصویب این طرح، جفا در حق جوانان است.

علی اکبری اعلام کرد: نباید با یک تصمیم شتاب‌زده، مدل ساماندهی امور جوانان کشور را که یکی از بهترین مدل‌های مدیریت امور جوانان در جهان است، به مدل کشورهای توسعه‌نیافته نزدیک کرد. البته این طرح پس از بحث و بررسی‌های مختلف در مجلس مسکوت ماند و تصمیمی درباره آن گرفته نشد.

اتفاق جدی که پس از این موضوع در حوزه جوانان مطرح شد، برگزاری نخستین جشنواره زوج خوشبخت ایرانی در روزهای ۲۸ آبان تا دوم آذر ماه در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران بود که به گفته بذرپاش به منظور ترغیب جوانان به ازدواج و فرهنگسازی در زمینه ترویج ازدواج بود.

این جشنواره در بخش‌های ملزومات ازدواج، تهیه جهیزیه و ارائه تخفیفات خاص به زوج‌های جوان، فعالیت‌های نهادهای مختلف در حوزه ازدواج، برگزاری مراسم آیینی ازدواج و ارائه مشاوره‌های خانوادگی برگزار شد.

مهرداد بذرپاش در مراسم گرامیداشت روز ملی ازدواج که در خلال این جشنواره برگزار شد، به رشد ۳۰ درصدی آمار ازدواج در دولت نهم اشاره کرد و در این مراسم قول داد هر هفته یک خبر خوب برای جوانان داشته باشد.

وی همچنین در این مراسم خبر از در نظر گرفتن سهمیه ۲۰ درصدی ورود به دوره‌های تحصیلات تکمیلی دانشگاه برای افراد متاهل خبر داد که این خبر از همان روز اول جریان‌ساز شد، به طوری که هرچند نمایندگان مجلس و اساتید دانشگاه‌ها مخالفت کردند، اما کامران دانشجو ـ وزیر علوم دولت دهم ـ از این طرح حمایت کرد. هرچند که این طرح که به گفته وزیر علوم قرار بود از سال ۸۹ اجرایی شود، مسکوت ماند و در انتظار تصویب مجلس است.

از جمله اتفاقات دیگری که در حوزه جوانان در سال گذشته رخ داد، برگزاری هفته دوستی جوانان ایران و لبنان در بهمن ماه بود که در این راستا هیاتی متشکل از ۳۰ جوان برگزیده ایرانی در زمینه‌های علمی، ورزشی، هنری و دانشجویان برتر به همراه رییس سازمان ملی جوانان و چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بیروت سفر کردند که در این سفر مهرداد بذرپاش از راه‌اندازی مرکز دوستی جوانان ایران و لبنان خبرداد.

گفتنی است،‌ امضای یادداشت تفاهم همکاری با وزارت جوانان و ورزش جمهوری آذربایجان، وزارت جوانان و ورزش عراق، وزیر جوانان ونزوئلا و‌ رییس کمیته جوانان، ورزش و گردشگری تاجیکستان از دیگر اقدامات بین‌المللی سازمان ملی جوانان در سال گذشته بوده است.

به گزارش ایسنا، موضوع مراکز همسریابی و لزوم ساماندهی و قانونی کردن آن‌ها هم چند وقتی از سوی رسانه‌ها و سازمان ملی جوانان مورد توجه قرار گرفت که در این راستا بالاخره پس از بحث‌های متعدد مجید امیدی ـ مدیر کل امور فرهنگی و اجتماعی سازمان ملی جوانان ـ اول اسفند ماه سال ۸۸ با بیان این که طرح ایجاد مراکز تخصصی ازدواج و خانواده‌ هم‌اکنون در حال بررسی در کمیسیون فرهنگی دولت است، ابراز امیدواری کرده بود: تا پایان سال ۸۸ این طرح به تصویب برسد و سال آینده به صورت پایلوت در پنج استان کشور اجرا شود.

وی با تاکید بر این که با تصویب این طرح، سازمان ملی جوانان متولی اعطای مجوز و نظارت بر مراکز تخصصی ازدواج و خانواده‌ که ارائه مشاوره، همسرگزینی و همسریابی از جمله کارکردهای این مراکز خواهد بود، خاطر نشان کرده بود: این مجوز بر اساس چارچوب‌های از پیش تعیین شده‌ای به افراد اعطا می‌شود که یکی از مهم‌ترین اصول آن،‌ تخصص فرد متقاضی در امر ازدواج و خانواده‌ است.

مدیر کل امور فرهنگی سازمان ملی جوانان در ادامه با اشاره به افزایش سه درصدی سن ازدواج در نیمه نخست سال ۸۸ علت این امر را ناشی از صف تاخیر‌ی‌های ازدواج در سال‌های اخیر دانسته و گفته بود: در سال ۸۷ انتظار می‌رفت یک میلیون و ۲۰۰ هزار فقره ازدواج صورت بگیرد، در حالی که تنها ۹۰۰ هزار فقره ازدواج به وقوع پیوست. در سال جاری نیز انتظار می‌رود یک میلیون و ۳۰۰ هزار فقره ازدواج صورت بگیرد، اما پیش‌بینی می‌شود، تنها یک میلیون فقره از این رقم محقق شود.

امیدی با اشاره به نقش رصدگری سازمان ملی جوانان، وضعیت فعلی جوانان در سال گذشته را زرد اعلام کرده بود.

به گزارش ایسنا، یکی دیگر از اقدامات سازمان ملی جوانان در سال گذشته که خبر آن تقریبا به طور ناگهانی در اسفند منتشر شد، برگزاری جشنواره ملی جوان ایرانی بود.

مراسم افتتاحیه این جشنواره، هشتم اسفند ماه با حضور مهرداد بذرپاش، سید محمد حسینی ـ وزیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ، محمدعلی رامین ـ معاون مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ـ، اسفندیار رحیم مشایی ـ رییس دفتر رییس جمهوری ـ و جمعی از هنرمندان و جوانان ایرانی در سالن همایش‌های بین المللی صدا و سیما برگزار شد.

مهرداد بذرپاش در این مراسم با بیان این که باید دایره نخبگی را گسترده‌تر کنیم، جشنواره جوان ایرانی را زمینه رقابت جوانانی که در شهرها و روستاهای دورافتاده کشور زندگی می‌کنند با دیگر جوانان خواند.

وی در این مراسم از اهدای نشان ملی جوان ایرانی که منقش به نام حضرت علی اکبر (ع) است به برگزیدگان این جشنواره خبر داده و اضافه کرده بود: این نشان، معتبرترین نشانی است که به جوان داده می‌شود و افرادی که موفق به دریافت آن شوند، در برخی از امور با نگاهی متفاوت مورد توجه قرار می‌گیرند.

البته در این مراسم خبرگزاری برنا به صورت رسمی افتتاح شد که طبق گفته رییس سازمان ملی جوانان این خبرگزاری در راستای اطلاع‌رسانی نیازهای جوان ایرانی ایجاد شده است.

آخرین اقدام خبرساز سازمان ملی جوانان در سال ۸۸ نیز که به حوزه ازدواج مربوط می‌شد، راه‌اندازی نخستین سامانه ملی آموزش الکترونیکی ازدواج جوانان (ساج) بود.

محسن زنگنه ـ رییس سازمان ملی جوانان استان تهران ـ‌ در مراسم افتتاح این سامانه، عنوان کرده بود: «ساج» امکان ارائه آموزش به یک میلیون نفر به طور همزمان را دارد و به دنبال افزایش این ظرفیت هستیم و با توجه به کارشناسی بسیار دقیقی که برای تدوین محتوای آموزشی صورت گرفته است، ایراد محتوایی در سامانه ملی آموزش ازدواج بسیار بعید به نظر می‌رسد.

البته زنگنه در این مراسم خبر اجباری شدن ارائه گواهینامه تخصصی ازدواج که پیش از این توسط یکی از خبرگزاری‌ها به نقل از وی درج و موجب انتقادات فراوانی به سازمان ملی جوانان شده بود را تکذیب کرده و گفته بود: برداشتی که یکی از خبرگزاری‌ها از گفت‌وگوی اینجانب داشته است، این طور بود و علیرغم این که بعد از ساعاتی این امر اصلاح شد، اما بازتاب آن به خارج از مرزها نیز رسید و روزنامه‌ گاردین تحلیلی بر این مساله ارائه کرد.

وی ادامه داده بود: بار دیگر تاکید می‌کنیم که سازمان ملی جوانان آرزو دارد که اگر دختر و پسری قصد ازدواج با یکدیگر را داشتند، شرط ازدواج طرفین گذراندن دوره‌های آموزشی چه در قالب «ساج» و چه در قالب دیگر دوره‌های آموزشی باشد. اما در حال حاضر ارائه چنین گواهینامه‌ای اجباری نیست و در برنامه‌های آینده نیز چنین امری پیش‌بینی نشده است.

از طرفی رییس سازمان ملی جوانان در این مراسم، با اشاره به الزامی بودن گذراندن دوره‌های آموزشی برای کوچک‌ترین موارد در زندگی افراد، بر ضرورت ارائه آموزش در مقوله ازدواج تاکید کرده و گفته بود: هر چند این وظیفه قبل از هر کس بر عهده خانواده‌ است، اما مراکزی مانند «ساج» می‌تواند مکمل آموزش‌های ارائه شده در خانواده‌ باشد.

به گزارش ایسنا، هر چند با پایان سال و به تعطیلات رفتن سازمان ملی جوانان و رسانه‌ها، بحث ارائه گواهینامه تخصصی ازدواج و شرایط آن به فراموشی سپرده شد، اما امید است سازمان ملی جوانان در سال پیش‌رو به عنوان دستگاه سیاستگذار امور جوانان به مقولاتی بپردازد که وضعیت جوانان کشور که به مسوولان سازمان در وضعیت زرد قرار دارد را بهبود بخشیده و زمینه را برای ارتقای مالی و معنوی جوانان بیش از پیش فراهم کند.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours