سالانه 7 هزار زن در ایران به سرطان سینه مبتلا می شوند

10 اردیبهشت 1389

خبرگزاری بین المللی زنان ایران : سرطان سومین عامل مرگ و میر در ایران است . سالانه بیش از 30 هزار ایرانی در اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند . سرطان به عنوان سومین اولویت بهداشتی کشور در نظر گرفته شده است و نیاز به مداخله برنامه‌ریزی شده‌ای به منظور پیشگیری و کنترل دارد .

به گزارش گروه بهداشت و درمان خبرگزاری زنان ایران ، زنان نقش عمده‌ای در استواری نظام خانواده دارند . سرطانهای بانوان نه تنها از جنبه سلامتی خودشان ، بلکه از جهت اختلالی که در کانون خانواده و آرامش فکری و روحی فرزندان ایجاد می‌کنند ، مورد توجه چند جانبه قرار می‌گیرند .

براساس نتایج آخرین تحقیقاتی که در کشوردرخصوص سرطان های شایع زنان ایرانی انجام شده است بعداز سرطان پستان، سرطان دستگاه های تناسلی، مهمترین علت مرگ و میر زنان بر اثر سرطان است.

سرطان های شایع زنان در ایران شامل سرطان های دهانه رحم، جسم رحم و تخمدان است. سرطان های ریه و روده نیز در زنان شیوع دارند که همه این سرطان ها با جراحی وسیع و رادیکال و بعد شیمی درمانی و رادیوتراپی درمان می شوند .

تشخیص سرطان در مراحل اولیه ازپیشرفت آن پیشگیری می کند

بررسی وانجام تست سرطان به صورت منظم باعث تشخیص بیماری ودرمان آن می شود به همین دلیل مراجعه بیمارازهمه چیز مهم تراست .

در مورد سرطان دهانه رحم، متأسفانه درصد قابل توجهی از بیماران با سرطان پیشرفته مراجعه می کنند و این در حالی است که می توان با غربالگری خوب، از پیشرفت این سرطان در مراحل اولیه جلوگیری کرد. این بیماری حدود ۷-۸ سال بیماری پیش سرطانی دارد که می توان با معاینه و نمونه برداری، آن را در مراحل اولیه تشخیص داد و به طور قاطع درمان کرد .

عامل ایجاد این سرطان ، ویروسی به نام اچ.پی.وی است که با فراهم شدن شرایط مناسب همچون ضعف قوای ایمنی بدن، سیگار کشیدن زن یا شوهر، احتمال ابتلا به آن تشدید می شود .

متأسفانه در ایران به دلیل کم توجهی و آگاه نبودن خانم ها و افرادی که خدمات بهداشتی ارائه می دهند، این نمونه برداری انجام نمی شود و یا اگر انجام شود با خطاهای گزارشی همراه است و تشخیص این بیماری در مراحل اولیه از دست می رود .

یک راه مناسب دیگر در تشخیص زودرس سرطان کلپوسکوپی است. دستگاه کلپوسکوپی مشابه یک ذره بین می تواند درشت نمایی ایجاد کند و بررسی دهانه رحم با این دستگاه موجب کشف زودرس تغییرات بدخیم می شود. در همین زمان این تغییرات با چشم عادی قابل رؤیت نیست .

سرطان سینه شایع ترین سرطان زنان ایرانی می باشد

سرطان پستان جزء سرطان های نسبتاً شایع و خطرناک در بین زنان می باشد. درمان موفقیت آمیز این سرطان بستگی به تشخیص اولیه و مراقبت های پزشکی دارد.معاینه سینه به صورت ماهیانه توسط فرد، برای تمامی خانم ها امکان پذیر است.

بهترین زمان برای معاینه بعد از دوران قاعدگی است ؛ زیرا در آن زمان دردناکی سینه که مربوط به هورمون ها است وجود ندارد .

طریقه ی معاینه ی سینه ها

1- روبروی آینه ایستاده و به هر دو سینه نگاه کنید؛ اختلاف اندازه و یا شکل سینه ها را بررسی نمایید .
2- در حالی که دراز کشیده و سر خود را روی یک بالش گذاشته اید، با نوک انگشتان سینه هایتان را لمس کنید. سطح سینه ها را فشار دهید و زیر انگشتان بچرخانید ( از نوک سینه ها شروع کنید). دورتادور آن را لمس کنید تا به زیر بغل برسید .

3- به پهلوها خوابیده و بررسی سینه ها را مجدداً انجام دهید .

4- نوک سینه ها را فشار دهید و دقت کنید که خون یا ترشح از آن بیرون می آید یا خیر .

گودی ها و یا فرورفتگی های غیر طبیعی مانند پوست پرتقال نیز ممکن است در سینه ها پدید آید.در صورت لمس برجستگی و یا هر علامت غیر طبیعی دیگر در سینه ها به پزشک مراجعه کنید. مطمئن باشید که بسیاری از برجستگی ها و ترشحات سینه سرطانی نیست ولی به هر حال بهتر است زمان را از دست ندهید .

عوامل خطرزا در مورد سرطان سینه
عوامل خطرزای شناخته شده در بروزاین سرطان به شرح زیر می باشند : بالا رفتن سن،عوامل ژنتیکی،سابقه خانوادگی سرطان پستان ، چاقی ، عوامل هورمونی ، یائسگی دیررس ، عدم سابقه ی زایمان یا زایمان اول تا سن 30 سالگی ، عوامل محیطی از جمله عوامل تغذیه ای ونحوه ی زندگی ، استفاده از بعضی از داروهای هورمونی، اختلال در تخمدان .

ماموگرافی منجربه کاهش 30درصد مرگ ناشی از سرطان سینه می شود

غربالگری به روش ماموگرافی منجر به کاهش حدود ۳۰ درصد مرگ و میر ناشی از سرطان پستان در زنان 50 تا 69 سال می‎شود. این رقم برای زنان ۴۰تا 50 ساله حدود ۱۷ درصد است .

تست ماموگرافی برای سنین زیر ۵۰ سال از حساسیت کمتری برخوردار است (در حالی که عمده بیماران کشور ما در سنین زیر ۵۰ سال بروز بیماری را نشان داده‎اند) ولی برای سنین بالای ۵۰ سال به عنوان معتبرترین و حساس‎ترین تست شناخته می‎شود. در تمام نظام‎های ارائه خدمات غربالگری سرطان پستان در دنیا، ماموگرافی به عنوان یک تست کلیدی وجود دارد .

از سوی دیگر براساس آمار انستیتو سرطان، بررسی مرکز پستان ایران و نظر پزشکان جراح، سن شیوع سرطان پستان در ایران پایین‎تر از کشورهای غربی است. همچنین بررسی امکانات موجود حاکی از عدم تکافوی دستگاه‎های ماموگرافی موجود در کشور برای انجام غربالگری به روش ماموگرافی است .

هرساله 7 هزار زن در ایران به سرطان سینه مبتلا می شوند

به گفته محمد اسماعیل اکبری، معاون سلامت اسبق وزارت بهداشت، هر سال 7 هزار زن در ایران به سرطان سینه مبتلا می‌شوند و با توجه به این‌که 70 درصد این بیماران بالای 5 سال عمر می‌کنند اکنون حدود 70 هزار زن مبتلا به این بیماری در کشور داریم .

وی افزود: این بیماران در مراحل مختلفی از این بیماری هستند، بعضی از آن‌ها بیماران جدید هستند، بعضی در مرحله عود بیماری هستند و برخی از آن‌ها هم کاملاً درمان شده‌اند‌ اما مسئله مهم درباره این بیماری در ایران این است که الآن متوسط سن ابتلا به این بیماری در ایران 5 سال پائین‌تر از دنیاست در حالی که قبلاً سن این بیماری حدود 10 سال جوان‌تر از دنیا بود.در زمان حاضر به طور متوسط سن ابتلا به این بیماری در ایران بین 45 تا 55 سال است در حالی که این سن در کشورهای غربی بین 50 تا 60 سال است .

اکبری اضافه کرد: بیماری سرطان پستان مانند سایر بیماری‌های سرطان 4 مرحله اول تا چهارم دارد، مرحله اول آن کاملاً قابل علاج قطعی است، مرحله دوم و سوم، مرحله کلینیکی است که بیمار باید تحت درمان‌های خاص و عمدتاً جراحی و شیمی درمانی قرار گیرد اما مرحله چهارم زمانی است بیماری خیلی پیشرفت کرده است و کار زیادی برای آن نمی‌توان انجام داد .

این علایم را جدی بگیرید

علایم سرطان سینه می تواند خیلی گسترده باشد؛ از توده پستان گرفته تا تورم و تغییر در پوست آن. البته لازم است بدانید، هر چند که در بسیاری از مواقع هیچ علامتی وجود ندارد، اما وجود علامت هم همیشه ناشی از سرطان نیست و ممکن است ناشی از عفونت یا کیست در پستان باشد. در هر حال با دیدن علایم لازم است که به آن توجه شود. برای این کار لازم است هر ماه فردسینه های خودرا معاینه کده و در صورت مشاهده علامتی، با پزشکان مشورت کند. بر خلاف تصور اغلب زنان، سرطان سینه معمولاً درد ندارد .

این سرطان با وجود توده در پستان یا زیر بغل، ترشح از نوک سینه یا فرو رفتگی آن، یا تغییرات پوست آن مشخص می شود. بنابراین در صورت مشاهده هر کدام از علامتهای زیر به پزشک مراجعه کنید. اگر توده ای در سینه داشتید؛ اگر در زیر بغل و بالای ترقوه توده ای باشد که پس از ۲ هفته از بین نرفت؛ اگر شکل و اندازه یکی از سینه هایتان به تازگی تغییر کرده یا از نوک آن مایع ترشح می شود؛ اگر به تازگی نوک سینه فرو رفته یا رنگ و بافت پوست آن تغییر کرده مثلاً قرمز شده یا مانند پوست پرتقال فرو رفتگی پیدا کرده است .

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours