دویچه وله (مهدی محسنی): بررسی لایحه حمایت از خانواده در مجلس، بار دیگر موضوع حقوق زنان را در کانون توجه قرار داده است. اکنون مخالفان و موافقان تصویب این لایحه، منتظر تصمیم مجلس ایران هستند که مشخص میکند این کشمکش چه سرانجامی خواهد داشت.
فعالان حقوق زنان در ایران معتقدند که این لایحه به هیچ عنوان اهداف مورد اشاره در این لایحه را تأمین نمیکند. مرضیه مرتاضی لنگرودی، از فعالان حقوق زن، بر این نظر است که این لایحه نه تنها از خانواده حمایت نمیکند و باعث تقویت و تحکیم بنیان خانواده نمیشود که تاثیر معکوس خواهد داشت.
وی تصریح میکند: «به دلیل قانونی کردن بیوفایی که در همه جای دنیا و در همهی ادیان پدیدهای مذموم و محکوم است، کمکی به بقاء خانواده و بهویژه به محصولات آن که فرزندان و نسل آینده هستند، نمیکند. از چنین خانوادهای با چنین حمایتهای قانونیای، ممکن است نسلی دچار آشفتگی پدید بیاید، این است که ما به عنوان فعال حقوق زنان با آن مخالف هستیم.»
کشمکش جدی مخالفان و موافقان در مجلس
در همین حال، یک نمایندهی سابق مجلس ایران به دویچهوله گفت که این لایحه در مجلس ایران نیز مخالفان و موافقان بسیاری دارد.
این نماینده سابق معتقد است که دو نگرش بر مجلس حاکم است: نگرشی که میگوید حقی که از سوی شرع به مردان داده شده را نمیتوان با گذاشتن شرط گرفت. اما نگرش دیگر اینگونه استدلال میکند که بر اساس شرع مقدس نیز شرط عدالت باید مورد توجه قرار بگیرد. بر اساس این نگرش، به صراحت در قرآن ذکر شده است که امکان رعایت عدالت بسیار دشوار است.
خانم لنگرودی نیز نظری مشابه را بیان میکند: «کسانی که اعتقادی به عدالت ندارند، چه برچسب دینی داشته باشند، چه نداشته باشند، یا لاییک و سکولار باشند، وقتی بیوفا باشند یا مجوز بیوفایی به آنها داده شود، از آن استفاده میکنند. هرچند آنان بدون مجوز هم کار خودشان را میکنند.»
وی می افزاید: «ما میگوییم، اثبات میکنیم که شرعاً، قانوناً و همچنین از دیدگاههای روانشناختی و جامعهشناختی، این لایحه نه تنها از خانواده دفاع نمیکند، بلکه ضدخانواده است.»
نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان در ایران، نیز معتقد است برخی خوشبینانه میگویند که بر اثر تلاشهای فعالان زنان در ایران، شرایط ازدواج مردان بهکلی تغییر کرده است. اما از دید وی، واقعیت چیز دیگری است: «در شرایطی که بسیاری از فعالان جنبش زنان یا در زندان بهسر میبرند یا مجبور به ترک وطن شدهاند، در شرایطی تهدیدآمیز، این لایحه برای تصویب به مجلس داده شده است.»
وی میافزاید: «درنظر داشته باشید که اجرای هرقانونی به اراده کسانی که آن قانون را اجرا میکنند، بستگی دارد. طبیعی است، جامعهای که آگاهی آن به حدی رسیده که زنان آن هفتاد درصد صندلیهای دانشگاه را اشغال میکنند، هرگز زیر بار شرایط خانوادگیای نخواهد رفت که در آن هویت، شخصیت و کرامت انسانی آنان نادیده گرفته شود.»
زنان مدافع تصویب لایحه
این سوال مطرح است که به چه دلیل با وجود مخالفت کارشناسان، فعالان حقوق زنان و حتی روحانیان سرشناس سنتی، برخی برای تصویب این لایحه، چنین مُصّر هستند؟
خانم لنگرودی این “اصرار” را اینگونه توضیح میدهد: «گوییکه از لجاجت با زنانی که با این کار مخالفت میکنند، لذت میبرند. حداقلاش این است که به حرف خانمها از وکیل و وزیر گرفته یا آقایانی که دارند با این لایحه مخالفت میکنند یا حتی روحانیون توجه کنند. آقای آیتالله امینی، از روحانیون برجسته، صراحتاً در نماز جمعهی قم گفتند که این لایحه به ضرر خانواده است.»
در این میان، دفاع زنان نمایندهی مجلس هشتم از این لایحه نیز سؤالبرانگیز شده است. تقریبا همه هشت نماینده زن اصولگرای مجلس موافق تصویب این لایحه در مجلس هستند.
خانم لنگرودی از این نمایندگان به شدت انتقاد میکند: «این خانمها یا قرآن را درست نشناختهاند یا اینکه با جامعهای که در آن زندگی میکنند بیگانه هستند. آنان در واقع، حقوق موکلان خود را که به آنها رأی دادهاند، نادیده میگیرند.»
وی میافزاید: «نمایندگان موافق این لایحه باید ثابت کنند و بگویند که بر مبنای این کارهای کارشناسی شده و این مقدار تحقیقات انجام شده، ما به این نتیجه رسیدهایم که زنان بدون شوهر از ما اجازه میخواهند که بروند همسر مردان زندار بشوند. وقتی نمایندگان این مسئله را با سند و مدرک به ما نشان بدهند و در افکار عمومی منتشر کنند، اگر اکثریت با اینکه مردان دو، سه یا پنجتا زن بگیرند موافقت دارد، ما هم به آن اکثریت تن میدهیم؛ ولو اینکه دوست نداشته باشیم.»
هماکنون سرانجام این لایحه در اختیار مجلس اصولگرای هشتم قرار گرفته است. بسیاری از ناظران مسائل سیاسی و اجتماعی ایران معتقدند که تصویب این لایحه میتواند نقطهی سیاهی در پروندهی نه چندان درخشان مجلس هشتم باشد.
تحریریه: کیواندخت قهاری
+ There are no comments
Add yours