گام‌های تازه برای جداسازی زنان و مردان در ایران

30 شهریور 1389

دویچه وله: با تصویب راه‌اندازی دو دانشگاه دخترانه در تهران، طرح تفکیک جنسیتی دانشجویان وارد مرحله تازه‌ای شد. قبلاَ نیز با طرح جداسازی جنسیتی در بیمارستان‌ها از سوی وزیر بهداشت، گا‌م‌های اولیه در این راه، برداشته شده بود.

با جدی‌ شدن طرح جداسازی جنسیتی در دانشگاه‌ها خبر تاسیس دو دانشگاه‌ دخترانه در تهران مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت.

شورای گسترش آموزش عالی، طرح راه‌اندازی دو دانشگاه دخترانه در تهران را تصویب کرد.

طبق این طرح، دانشگاه های رفاه و ابرار، مخصوص خانم‌ها در گروه‌های علوم انسانی، علوم فنی و مهندسی تاسیس خواهند شد.

چندی پیش معاون آموزشی وزارت علوم اعلام کرده بود که اگر از سوی دانشگاه‌های خصوصی و غیر دولتی، تقاضایی بر این مبنا ارائه شود آن‌ را بررسی خواهیم کرد اما برخی از مسئولان وزارت علوم این خبر را تکذیب کرده بودند.

رضا عامری، مدیر کل دفتر نظارت و ارزیابی وزارت علوم، با بیان این‌که ایجاد موسسات آموزش عالی غیر دولتی مخصوص بانوان، در مناطقی که این تقاضا وجود دارد با نظر مثبت بررسی خواهد شد تصریح کرد «طرح تفکیک جنسیتی دانشجویان بحثی بود که از قبل مطرح بوده اما آنچه اکنون در وزارت علوم دنبال می‌شود آن نیست که برخی دانشگاه‌ها به دخترانه و پسرانه تبدیل شوند» اما توضیح بیشتری درباره دو دانشگاه ویژه دختران نداد.

از جداساری فهرست‌ها تا دیوار کشی

با وجود تمام تکذیب‌ها و گفتارهای متناقض از سوی مسئولان وزارت علوم و دولتی درباره وجود یا عدم وجود چنین طرحی، خبرهای داخلی از دانشگاه شهید بهشتی مبنی بر تفکیک لیست‌های جضور و غیاب دانشجویان برای حضور در کلاس‌های دخترانه یا پسرانه حاکی از اجرای این طرح قبل از تصویب آن است.

از سوی دیگر، سال گذشته در برخی از دانشگاه‌ها از جمله دانشکده علوم اقتصادی با نصب پرده برزنتی در حیاط دانشگاه، اقدام به جداسازی دختران و پسران از یکدیگر کرده بودند که به علت مخالفت و اعتراضات گسترده دانشجویان مجبور به عقب‌نشینی شدند.

اما با آغاز سال تحصیلی جدید، خبرهای داخلی از این دانشگاه‌ حاکی از آن است که با ساختن دیوار در محوطه دانشکده اقدام شکست خورده سال گذشته، قبل از تثبیت کلاس‌ها اجرا شده است.

چندی پیش مرتضی آقاتهرانی، نماینده اصولگرای تهران در مجلس ضمن ابراز نگرانی از اختلاط جنسیتی در دانشگاه‌ها و اشاره به بروز معضل و مشکلات بسیار در این محیط‌ها به “تجربه موفق دانشگا‌ه‌های الزهرا و امام صادق” اشاره کرده و گفته بود: «ما به کلی در رابطه با اختلاط جنسیتی نه فقط در دانشگاه‌ها بلکه در محیط‌های دیگر نیز انتقاد داریم. چه اشکالی دارد که دخترها و پسرها در محیط‌های مختلفی فعالیت کنند؟‌».

طرحی پر از معترض

چندی پیش کامران دانشجو، وزیر علوم با تاکید بر توجه به جهان‌بینی اسلامی و خواست مردم، از عدم وجود طرح تفکیک جنسیتی در بحث کارشناسی خبر داد و از رسانه‌ها خواست تا «وقتی نه بحث وجود دارد و نه موج، در صدد ایجاد موج نیز نباشند».

این در حالی است که قبل از آغاز سال تحصیلی امسال بحث جداسازی کتاب‌های درسی حتی در مقطع ابتدائی نیز مطرح شده بود.

در مقابل این دیدگاه، اشرف بروجردی معاون وزیر کشور در دولت خاتمی با بیان این نکته که زنان و مردان در کنار هم در جامعه حضور دارند و نمی‌توان با مطرح کردن تفکیک جنسیتی جامعه را تفکیک کرد گفته است: «با این روش نمی‌توان جامعه را مصون نگه داشت؛ این روش نه تنها جامعه را مصون نمی‌کند بلکه آن را به مخاطره می‌اندازد. در هیچ کجا نتوانستیم با تفکیک جنسیتی مصونیت به وجود آوریم و مصونیت با جداسازی تحقق نمی‌یابد».

اما سرانجام غلامرضا خواجه‌سروری، معاون وزیر علوم در نشست خبری خود در ۲۸ شهریور ماه جاری ضمن عنوان عدم وجود قانون برای دیوار کشیدن میان کلاس‌ها برای تفکیک جنسیتی در دانشگاه‌ها اعلام کرد که وقتی امکان این جداسازی در کلاس‌ها یا در محوطه دانشگاه‌ وجود داشته باشد باید عملی شود.

این طرح سوژه اختلاف تازه‌ای میان اصولگرایان شد؛ علی عباس‌پور تهرانی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با انتقاد از عملی شدن این طرح یادآوری کرد که با توجه به سطح بالای شعور و فرهنگ ایرانی ـ اسلامی در بین دانشجویان، تفکیک بر اساس جنسیت توهین به دانشگاهیان کشور است.

عنوان و عملی شدن این طرح واکنش فعالان حقوق زنان را نیز برانگیخت؛‌ به طوریکه سیما ریاحی، فعال حقوق زنان طرح جداسازی جنسیتی را «خشونتی سازمان یافته علیه زنان» خواند.

به اعتقاد وی عملی شدن این طرح به دلیل تفکری است که زن را ناقص‌العقل می‌داند و حضور پررنگ دختران جوان در دانشگاه‌ها را نمی‌تواند باور و تحمل کند.

وزیر زن برای تفکیک و “تبعیض مثبت”

طرح تفکیک جنسیتی فقط به مدارس و دانشگاه‌ها تعلق نداشت؛ مرضیه وحیددستجردی اولین وزیر زن پس از انقلاب اسلامی با پیشنهاد طرح تفکیک جنسیتی بیمارستان‌ها، سیاست دولت نهم و دهم را آشکارتر کرد.

وزیر بهداشت دولت دهم، که چنین طرحی را «تبعیض مثبت» خوانده بود ضمن تاکید بر لزوم اجرای این طرح،‌ عملی شدن چنین تبعیضی را به نفع زنان و مردان دانست.

جداسازی بیما‌رستان‌ها برای زنان و مردان، دیوارکشی در حیاط دانشگاه‌ها، جداسازی فهرست حضور و غیاب، اختصاص کتاب‌های آموزشی به دختران و پسران به طور جداگانه، ورودی‌های مختلف برای بانوان و آقایان در دانشگاه‌ها، اختصاص اتاق‌های مخصوص برای خانم‌ها و آقایان در اداره‌جات همه از دید تحلیل‌گران حاکی از سیاست های گام به گام دولت در عملی کردن طرح جداسازی جنیسیتی به صورت فراگیر است.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours