زن بی‌حجاب یک صندلی سه‌پایه است

رادیو زمانه (فروغ .ن. تمیمی): در مراسم اختتامیه‌ی اولین نمایشگاه ملی عفاف و حجاب که در دوم شهریورماه گذشته با حضور محمد نجار، وزیر کشور و محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در محل بین‌المللی نمایشگاه قرآن کریم در مصلای تهران برگزار شد، گروه فرهنگی هنری صریر به نمایندگی از طرف گروه سایبری ترویج حجاب و عفاف، به خاطر ارائه بهترین آثار هنری در نمایشگاه تصویری خود موفق به کسب عنوان غرفه‌ی برتر شد.
با خواندن این خبر و دیدن عنوان «گروه سایبری ترویج حجاب و عفاف»، با کنجکاوی وب سایت‌شان را پیدا می‌کنم؛ وب سایتی با طرحی شبیه به یک ورق کاغذ که قسمت بالای آن انگاری به آتش فندک سوخته است.

گروه سایبری ترویج حجاب و عفاف در معرفی خود می‌گوید که با هدف اشاعه‌ی فرهنگ حجاب در فضای اینترنتی، مبارزه با استکبار جهانی که بی‌حجابی را اشاعه داده، راه‌اندازی گروه بسیج سایبری در اینترنت به قصد سالم‌سازی فضای مجازی و هم چنین ایجاد گروه فیلترینگ برای نفوذ و حمله به سایت‌هایی که موازین اخلاقی را رعایت نمی‌کنند، به وجود آمده است!

دست‌اندرکاران این شبکه، هم‌چنین در تشریح اشاعه‌ی فرهنگ برهنگی در مملکت، کاهش حیا و غیرت، نبودن برنامه‌های هدفمند، عدم همکاری و مشارکت نهادهای مسئول در زمینه‌ی اشاعه‌ی فرهنگ پوشیدگی و حجاب، یادآور می‌شوند که با احساس مسئولیت خطیر و نگرانی از ادامه‌ی این وضعیت اسفناک، پس از تحقیقات لازم، «بسته‌ی جامع تخصصی حجاب و عفاف» را تهیه کرده‌اند و آماده‌ی پخش و توزیع آن هستند.


این مجموعه با هدف هویت‌یابی و هویت‌بانی (یک اصطلاح جدید برای من) از اصالت ناب ایرانی و اسلامی و رفع خلاء های موجود دراین زمینه، تدوین و طراحی شده تا در اختیار جامعه قرار بگیرد و کمبودهای آموزشی در این زمینه را برطرف کند.
بدون شک برای تحقق بخشیدن به این اهداف چندگانه در دفاع از فرهنگ حجاب و عفاف، هم قلع و قمع مخالفان و مفسدان و هم همکاری هنرمندان، متخصصان و سرمایه‌گذاران ضرورت تام دارد. درست به همین منظور می‌توان روی این وب‌سایت نمونه‌هایی از این همکاری موثر و موفقیت‌آمیز را مشاهده کرد. اولاً کالا های متنوع با بسته‌بندی‌های امروزی و جذاب ارائه شده‌اند.

در این جا به تعدادی از آنها اشاره می‌کنم. مثلاً مجموعه‌ای از انواع پوسترها با مضمون «من یک محجبه‌ام» و یا لوازم‌التحریر طراحی شده برای کودکان و نوجوانان دختر با مضمون پوشیدگی و عفاف، تندیس و نشان‌های تقدیر برای بانوان محجبه، تمبر حجاب و حتی بازی‌هایی در قالب پازل و مار و پله، دختر بچه‌ها را با اهمیت حجاب و حفظ آن از طریق بازی و سرگرمی آشنا می‌کند.
در کنار عرضه‌ی این کالاها برای ترویج حجاب و عفاف، البته آگهی‌های تجارتی دیگری هم مثل تبلیغ مهره‌ی مار با تاکید بر تاثیر آن بر سلامتی و خوشبختی از منظر علوم زیستی، پزشکی و فیزیک دیده می‌شود.
مهره‌ی مار شامل دندان و نیش مار است که در همه‌ی اعصار و قرون بر معجزات آن تاکید شده و خوشبختی، عشق، خوش‌شانسی، پول و پیشرفت را نصیب خریدارش می‌کند.

در این وب‌سایت حتی برای اطلاع کسانی که فرهنگ غرب را از هر جهت نمی‌شناسند و تصویری سیاه و سفید از آن دارند، آماری از بعضی دانشگاه‌های غربی که مقررات سختی در زمینه‌ی سر و وضع دانشجویان دارند، ارائه شده تا فراموش نشود که حتی در فرنگ هم رعایت پوشیدگی، ممنوعیت آدامس جویدن، یا آرایش کردن و غیره وجود دارد. البته یکی از موضوعات مهم روی این وب‌سایت، توضیح قانون مجازات اسلامی است تا به بی و بدحجابان یادآوری شود که در صورت عدم رعایت آن به هفتاد و چهار ضربه‌ی شلاق و پرداخت جریمه محکوم خواهند شد.

در بخش مقالات که بیشتر مطالب آن اظهار نظر شخصی افراد است، به مطالب کوتاهی برمی‌خوریم از جمله این که چگونه بی و بدحجابی باعث تحریکات جنسی و به هم ریختن اعصاب آقایان می‌شود. چگونه زن بی و بدحجاب سلامت نسل را به خطر می‌اندازد و البته نصایح و اندرزهای فراوان به دختران جوان و بی‌تجربه که ناآگاهانه در دام وسوسه‌ی شیطان افتاده و با انتخاب بی و بدحجابی افزون بر اختلال عصبی در روح و روان آقایان، مقدسات دینی، منافع ملی و جهانی کشور را به خطر می‌اندازند.

بدون شک اگر این دختران به موقع درک کنند که پوشاندن بدن و موی آنها تا چه حد در حفظ آسایش و سلامت جامعه موثر است، بر هوی و هوس و تمایل به برهنگی فائق می‌آیند؛ امری که ضرورت ارشاد از طریق کار فرهنگی و تبلیغی را به وظیفه‌ی شرعی هر مرد و زن ایرانی متعهد بدل کرده است و بی‌توجهی به آن عواقب جدی برای آنان و جامعه در پی خواهد داشت.
در همین بخش مقالات به نقل از وبلاگ «همشهری جوان» نوشته شده است که در جنگ ایران و عراق، جوانی چهارده ساله و اسیر در عراق، تنها هنگامی حاضر به مصاحبه با یک زن خبرنگار خارجی شد که او حجاب بر سر گذاشت. حال چگونه است که رییس‌جمهور پرقدرت ما در نیویورک به اسم تسامح و تساهل‌گرایی با زنان بی‌حجاب مصاحبه و فراموش می‌کند که او نماینده‌ی همان نسلی است که برای حفظ اسلام و حجاب هزینه‌ها دادند.

آثار هنرمندان گرافیست این وب‌سایت در تبلیغ فرهنگ حجاب و عفاف هم تامل برانگیز و متنوع بوده است. اگر از پوسترهای کلیشه‌ای و تکراری مربوط به حجاب با مضمون جنگ، خون شهیدان، رعایت نجابت، گفته‌های بزرگان و غیره بگذریم که همگی کنترل بدن و روح زنانه را به عنوان بخشی تفکیک‌ناپذیر از مذهب، سنت و سیاست تبلیغ می‌کنند، به تعدادی طراحی‌های خاص هم در این مجموعه برمی‌خوریم که از زوایای دیگری قابل تامل هستند.
کارهایی با مضامین جدید، طنزآلود و تاثیر گرفته از آثار هنری مشهور، مثلاً مونالیزای معروف را پوشیده در چادر می‌بینید و یا پوستری با نام «زن بدون حجاب صندلی است با سه پایه» که بیننده را به یاد آثار هنرمند انگلیسی آلن جونز و کاری از او به نام «میز و صندلی» می‌اندازد.

آلن جونز در سال‌های هفتاد از چهره‌های مطرح پاپ آرت در انگلستان بود. او در بیشتر آثارش به بدن زنانه و اروتیسم پرداخته است.
آثاری هم با تاثیر از جنبش‌های اجتماعی فعلی مانند جنبش فمینیستی و جنبش سبز آفریده شده‌اند. از منظر بنیادگرایی اسلامی، تلاش برای ترویج حجاب و عفاف، هم‌پای نبرد و ضدیت بی‌چون و چرا با حقوق برابر برای زنان و فمینیسم به پیش خواهد رفت. بنابراین برابری‌خواهی در این آثار تقبیح می‌شوند. در پوستر «مرگ فمینیسم»، سنگ قبر فمینیسم را می‌بینیم. معلوم نیست آیا این یک گور جمعی برای همه‌ی فمینیست‌های دنیا است یا…؟

تعدادی از پوسترهای یکی از گرافیست‌های مروج حجاب و عفاف اما با الهام از جنبش سبز و شعار‌های آن طراحی شده است! این هنرمند، زنان را پوشیده در چادر و پرچم سه رنگ نشان می‌دهد، اما او ظاهراً فراموش کرده که جمله‌ی «ما بی‌شماریم»، از شعار های معروف جنبش سبز است که بارها و بارها در تظاهرات مردم و هم طراحی‌های گرافیکی سبزها از آن استفاده شده است.

سوء استفاده‌ی او از این شعار زیبای جنبش دموکراسی‌خواهی برای «ترویج عفاف و حجاب بنیادگرایانه» را به چه حساب باید گذاشت؟ به حساب یک اشتباه سرسری و یا عمق تاثیر این شعار در الهام‌بخشی هنری؟! البته پای هیچ کدام از این پوسترها نام طراح را نمی‌بینید.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours