گردهمایی جمعی از فعالان جنبش زنان در اعتراض به ترویج چندهمسری

10 مهر 1389

تغییر برای برابری : سه شنبه ششم مهرماه 1389، نشستی با حضور جمعی از فعالان جنبش زنان، در اعتراض به ترویج چندهمسری در قالب لایحه حمایت از خانواد برگزار شد. در این نشست که مدافعان حقوق زنان از طیف های مختلف حضور داشتند، در مورد فرایند تصویب لایحه حمایت از خانواده، و مواد مربوط به تعدد زوجات در این لایحه، بحث و تبادل نظر صورت گرفت. کنشگران حاضر در این جلسه، ضمن ابراز نگرانی نسبت به عواقب تصویب ماده 23، مخالفت صریح خود را با ترویج چندهمسری عنوان داشتند، و تاکید کردند که با بهره گیری از شیوه های مدنی به اعتراض علیه تصویب ماده 23 ادامه دهند. شایان ذکر است، این نشست در حالی برگزار شد که در ابتدای هفته، یعنی چهارم مهرماه جمعی از فعالان جنبش زنان 5 هزار بیانیه امضاء شده در مخالفت با چندهمسری را به کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس ارائه دادند و خواستار ممنوعیت چندهمسری به جای ترویج و تثبیت آن شدند.

در ابتدای این نشست، خدیجه مقدم، فعال حقوق زنان و از مادران کمپین یک میلیون امضاء، گزارشی از ارائه بیش از پنج هزار نامه اعتراضی به نمایندگان مجلس ارائه داد: «همه ما می خواهیم چند همسری دائم یا موقت ممنوع شود. می دانیم که دوستان دیگر هم دارند تلاش های خود را می کنند، اما می توانیم در همین راستا مجموعه فعالیت هایی را به طور هماهنگ از سوی همه گروه های زنان انجام دهیم. ما هم به زعم خود تلاش کردیم تا بیانیه ای را تنظیم و مسئله را در میان عموم مردم طرح کنیم. پس از جمع آوری بیش از 5 هزار امضاء در طول یک هفته این امضاها را روز یکشنبه به مجلس بردیم. پس از ثبت امضاءها در دفتر آقای لاریجانی از کمیسیون قضائی مجلس وقت ملاقات گرفتیم تا نظرات عموم مردم را به سمع و نظر آنها هم برسانیم. در این ملاقات با آقای شاهرخی و غضنفرآبادی و خانم الهیان، از اعضای کمیسیون صحبت کردیم. جالب است که خانم الهیان به من گفتند “من صد در صد مخالف تعدد زوجات هستم و گفتند بگذارید این امضاء ها در کمیسیون باشد تا بدانند مردم مخالف این لایحه اند”، به گفته ایشان نظر رهبری هم بر تک همسری است».

شهیندخت مولاوردی، از اعضای مجمع زنان اصلاح طلب و ائتلاف اسلامی زنان، نیز در مورد اقدامات ائتلاف اسلامی زنان گزارش مختصری ارائه داد: «قرار بوده سه شنبه 6 مهر جلسه کمیسیون با حضور آقای لاریجانی برگزار شود و خانم بهروزی هم از ائتلاف برای ارائه پیشنهادات ما شرکت کنند. اما گویا این جلسه به تعویق افتاده است. ولی پیشنهادات برای اعضای کمیسیون ارسال شده است. احتمالاً طی این جلسه کمیسیون می خواهد آخرین اصلاحات را انجام بدهد و لایحه را در جلسه علنی آینده مجلس طرح کند. اصرار ما به حذف ماده 23 با برگشت به قانون خانواده 1353 است. در واقع، نظر ائتلاف اسلامی زنان این است که وضع موجود همانطور دست نخورده باقی بماند و ما به شرایط سال 1353 باز گردیم».

در ادامه، مینو مرتاضی لنگرودی، از مادران صلح و فعال حقوق زنان، اظهار داشت: «موضوع چندهمسری به دلیل عوارض آن در جامعه از چند منظر قابل بررسی است. از زاویه نگاه دولت، دولت خواسته بار مسئولیتی را که برای تأمین شغل و کاهش معضل طلاق دارد را از دوش خود بردارد. از سوی دیگر نگاه سنتی در موضوع چند همسری را داریم که به نوعی حکومت می خواهد آن را تقویت کند. اما دولت دچار سوء مدیریت است و نمی تواند مسائل اجتماعی را حل و فصل کند، اما انگار با این لایحه می خواهد نوعی بازی را در پیش بگیرد تا زنان یا جامعه را دلمشغول این موضوع نگاه دارد. در حالی که از زاویه دید مردم نوعی بی اعتنایی عمدی نسبت به این موضوع وجود دارد. گویی که مردم فکر می کنند این مسئله، مسئله آنها نیست. زاویه دیگر، نگاه فعالان جنبش زنان است. که به نظر من این لایحه نقطه مثبتی است به این دلیل که منجر به ایجاد نوعی وحدت نظری و عملی در میان همه گروه های زنان شده است. از این ائتلاف به وجود آمده استفاده کنیم تا مطالبات کلان و گسترده تر زنان را با عمق بیشتری مطرح کنیم. چند همسری فقط یک موضوع حقوقی نیست بلکه همانند سایر مسائل دیگر زنان با همه مسائل اجتماعی مرتبط است. اشتغال زنان، فحشاء، اعتیاد و بیشتر از همه نابرابری».

همچنین، شهلا لاهیجی، مدیر انتشارات روشنگران و مطالعات زنان، با یادآوری تجربه ای اظهار داشت: «یکی از کارهایی که ما در مجلس پنجم انجام دادیم، استیضاح وکلای زن مجلس بود. ما کاندیداها را دعوت کردیم و گفتیم که حق تبلیغ برای خودشان را ندارند به این دلیل که قوانینی را علیه زنان به تصویب رسانیدند. امروز هم، نمایندگانی که این قوانین را تهیه، توجیه یا تشویق کنند و به تصویب آن بپردازند، باید بدانند که دیگر حمایت مردم را نخواهند داشت. ما باید به طور علنی از این که زنان نماینده اجازه می دهند چنین قوانینی تصویب شود، ابراز تاسف کنیم. ما باید مثل دوره پنجم مجلس آنها را مورد مواخذه قرار دهیم. نه تنها در این مورد که در همه موارد قوانین تبعیض آمیز».

در ادامه این نشست، بحث هایی در مورد راهکارهای مدنی و مسالمت آمیز اعتراض به ترویج چندهمسری مطرح شد. در این رابطه، ستاره هاشمی، از فعالان کمپین یک میلیون امضاء اظهار داشت: «ممکن است درصد کمی از خانواده های ایرانی درگیر تعدد زوجات باشند، اما حساسیت اغلب زنان به این مسئله بالاست. ما این موضوع را در جریان جمع آوری امضاء به وضوح شاهد بودیم. یعنی واکنش سریع زنان نشان می دهد که این مسئله دغدغه آنهاست. بنابراین به نظر من واکنش فعالان زن نسبت به این موضوع باید قاطع باشد».

همچنین، ساناز الله بهداشتی، خبرنگار حوزه زنان، افزود: «لایحه حمایت از خانواده فضایی را به وجود آورد که طی آن افراد عادی هم خواهان ملاقات با نمایندگان برای جلوگیری از تصویب این قانون بودند و شاهد بودیم که این فشارها تا حدی می تواند تأثیرگذار باشد. چنان که آقای لاریجانی دوباره لایحه را برای بررسی بیشتر به کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس برگرداند. بنابراین به نظرم از این ابزار، مثبت استفاده کنیم و به طرح مطالبات کلی زنان بپردازیم». آمنه شیرافکن از دیگر خبرنگاران حوزه زنان نیز با اشاره به طولانی شدن روند بررسی لایحه حمایت از خانواده و در حاشیه قرار گرفتن سایر مسائل اظهار داشت: «سایر موضوعات نیز مهم اند، مثل تفکیک جنسیتی یا بومی گزینی جنسیتی در دانشگاه ها و… بنابراین با تاکید بر در خبر نگه داشتن بحث لایحه، نباید خبرهای دیگر مربوط به زنان را فراموش کرد و به سادگی از کنار آنها عبور کرد».

سرانجام، در پایان این نشست بر تدوام اعتراضات به ترویج چندهمسری تاکید شد، و جمع آوری تعداد بیشتری امضاء در مخالفت با تصویب مواد مربوط به چندهمسری برای ارائه به نمایندگان مجلس مورد توافق قرار گرفت.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours