رادیو زمانه: در ادامهی فعالیتهای ایرانیان کانادا در حمایت از تظاهرات اعتراضی مردم ایران، در چند روز گذشته چندین برنامه با موضوعات گوناگون، در شهر تورنتو برگزار شد.
کنفرانس آیندهی سیاسی ایران به کوشش دکتر رامین جهانبگلو، استاد علوم سیاسی دانشگاه تورنتو در «مانک سنتر» این دانشگاه، با شرکت خود او، دکتر ویکتوریا طهماسبی، استادیار مطالعات زنان در دانشگاه تورنتو، دکتر پیام اخوان، فعال بینالمللی حقوق بشر و استاد حقوق دانشگاه مک گیل مونترال، دکتر علی دیزبونی، استادیار کالج نظامی کینگزتن و شهرام خلدی، پژوهشگر و کاندیدای دکتری در دپارتمان مطالعات خاورمیانهی دانشگاه منچستر، حضور حدود دویست تن از استادان، دانشجویان و علاقهمندان ایرانی و غیرایرانی مسایل ایران، به زبان انگلیسی برگزار شد.
در پایان کنفرانس، با دکتر علی دیزبونی، دکتر ویکتوریا طهماسبی و دکتر رامین جهانبگلو، دربارهی موضوع سخنرانیهایشان گفت و گو کردم. گفتگو با دکتر ویکتوریا طهماسبی را در زیر بخوانید:
دکتر ویکتوریا طهماسبی که در هفتههای پیش از انتخابات و تظاهرات پس از انتخابات در تهران حضور داشته است، موضوع سخنرانی خود را نقش جنبش زنان در تحولات اخیر و تظاهرات پس از انتخابات، تعیین کرده بود.
چهار محور اصلی بحث من در رابطه با چهار روش متفاوتی که زنان توانستهاند روی جنبش سبز تأثیر بگذارند، بود. فهرستوار بخواهم آنها را بشمارم: اولین آن در این باره بود که جنبش زنان همواره نه تنها جنبشی برای برابری جنسیتی بوده است، بلکه جنبشی بوده که در قلب خود، خواهان تحولات دمکراتیک است. بنابراین قلب جنبش زنان، دمکراتیزاسیون ایران است و این بسیار به جنبش سبز کمک کرده است.
دومین محور بحثم، در ارتباط با نقش مطالباتی است که زنان در دوران انتخابات، در مقابل کاندیداهای مختلف گذاشتند، یعنی مطالبهمحوری به عنوان یک روش کار. به جای اینکه شما به عنوان هوادار یکی از کاندیداها حرکت کنید، مطالباتتان را در معرض افکار عمومی میگذارید و از کاندیداها میخواهید موضع بگیرند و پاسخ بدهند.
محور سوم در ارتباط با مبارزهی بدون خشونت جنبش زنان و تأثیر آن روی جنبش سبز بود. زنان سالهای سال است که مبارزهی بدون خشونت را پیش میبرند و در تظاهراتهای اخیر هم نه تنها کمک میکردند که دوست مرد، برادر، پدر، همسر و یا فرزندانشان کتک نخورند، بلکه اگر یکی از اعضای پلیس ضد شورش توسط مردم گرفتار میشد، آنها به حمایت از او بلند میشدند. خود من در تظاهرات ایران، چندین بار شاهد عینی چنین ماجرایی بودم.
چهارمین محور در این ارتباط است که آنچه جنبش زنان ایران را به هم پیوند میدهد، ایدئولوژی، گفتمان مذهبی و هویت قومی نیست. هرچند اینها همه فاکتورهای مهمی هستند، ولی جنبش زنان حول مطالبات دمکراتیک زنان ایران گرد هم آمدهاند و خواهان آن هستند که در عرصهی عمومی و سیاسی، به عنوان شریکهای برابر با مردها شرکت کنند.
زنان یاد گرفتهاند با وجود تفاوتهایی که با هم دارند، بتوانند کار مشترک انجام بدهند. فکر میکنم این مسأله خیلی خوب در تظاهراتهای اخیر هم تبلور پیدا کرده بود. شخصاً در این تظاهرات دیدم که زنان مذهبی، زنان غیرمذهبی، زنانی با حجاب کامل، زنان به اصطلاح «بدحجاب»، جوان و پیر، همه دور هم حول یک سری خواستههای مشخص گرد هم آمده بودند.
+ There are no comments
Add yours