اظهارنظرهای متفاوت در مورد دستکاری در وضعیت شغلی زنان و ساعت کار آنان همچنان ادامه دارد: لایحه کاهش ساعت کاری ظلم به زنان است

22 اسفند 1388

رییس فراکسیون زنان مجلس:
قانون بازنشستگی پیش از موعد کارمندان زن ، در سال 89 نیز قابل اجراست

خبرگزاری بین المللی زنان ایران : رییس فراکسیون زنان مجلس از تمدید قانون بازنشستگی پیش از موعد کارمندان زن ، در سال 89 خبر داد .

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری زنان ایران ، طیبه صفایی رییس فراکسیون زنان مجلس در گفتگو با خبرنگار ایونا اظهار داشت : با توجه به تعداد زیاد ، زنانی که برای تمدید قانون بازنشستگی پیش از موعد در سال 89 نیز به فراکسیون زنان مراجعه کرده و نگرانی خود را ابراز داشتند این قانون برای سال 89 نیز امروز به تصویب مجلس رسید و ما از طریق این تریبون به آنها اعلام می کنیم که هرگز نگران این امر نباشند .

لایحه کاهش ساعت کاری ظلم به زنان است

دکتر مریم رفعت جاه گفت: کاهش ساعت کاری زنان حتی در صورت حفظ حقوق و مزایا نیز ظلم به زنان بوده و و نوعی دیگری از نابرابریهای جنسیتی است.

مهر نوشت:

مریم رفعت جاه گفت: تصویب چنین قانونی علاوه بر نابرابر کردن فرصتهای شغلی نوعی اجبار نیز برای زنان محسوب می شود چرا که بسیاری از بانوان شاغل هم توانایی لازم و هم فرصت کافی برای این که در ساعتهای بیشتر کار کنند دارند و نمی توان آنها را محدود کرد. وی ادامه داد: نمی توان نسخه واحدی را برای تمام زنان پیچید. اینکه زنان را به حضور در جامعه و گسترش فعالیتهای اجتماعی سوق دهیم و یا از سوی دیگر زنان را محدود به خانه و امور منزل کنیم هر دو به نوعی ظلم است و نه عدالت جنسیتی.

رفعت جاه در ادامه افزود: نمی توان گفت که رسیدگی به امور خانه از وظایف زن است حتی چنین حکمی در اسلام نیز وجود ندارد و محدودیت فعالیت اجتماعی زنان باعث می شود تا جامعه از توانایی آنها محروم شود. وی گفت: در تمام دنیا تسهیلاتی برای زنان شاغل که مادر می شوند مانند مرخصی زایمان و حتی ساعت شیردهی پیش بینی شده است ولی در هیچ کشوری کاهش در ساعت کاری فرد به واسطه این که از جنس زن است قائل نیستند.

عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با تاکید بر این که با وجود اعلام مسئولان مبنی بر برابری فرصتهای تحصیلی در زنان و مردان در این زمینه نمی توان به آمار قبولی بیشتر دختران در کنکور استناد کرد افزود: بالا بودن تعداد دختران در دانشگاهها بیشتر مربوط به دوره های کارشناسی و رشته های علوم انسانی و هنر است، ولی در دوره های تحصیلات تکمیلی و رشته های فنی مهندسی هنوز تعداد دختران به مراتب کمتر از پسران است.

وی افزود: تعداد زنان شاغل جامعه ما حدود 12 درصد است که در مقایسه با آمار اشتغال زنان در جهان رقم بسیار نازلی است و این بدان معناست که افزایش سطح علمی زنان به علت موانع ساختار و عواملی چون نقشهای خانگی واگذار شده به آنها باعث افزایش نسبت اشتغالشان در جامعه نشده است.

رفعت جاه افزود: تا زمانی که تقسیم کار جنسیتی موجود در خانواده ها اصلاح نشود فشار مضاعف بر روی زنان شاغل ادامه خواهد داشت ولی راه حل آن کاهش ساعت کاری در بیرون برای افزایش ساعت کار در خانه نیست. وی تصریح کرد: باید این فرهنگ که مردان نیز در امور با ارزش مربوط به خانه و خانواده در کنار زنان حضور داشته باشند در جامعه ترویج شود و نباید تمام مسئولیتها و از جمله حضانت، نگهداری و تربیت فرزندان را از زنان درخواست کرد.

مشاور حقوقی رییس جمهور: کاهش ساعت کاری زنان در بخش خصوصی با کاهش استخدام آنها روبرو است

خبرگزاری بین المللی زنان ایران : کاهش ساعت کاری زنان شاغل از جمله موضوعاتی است که این روزها از سوی برخی مسئولان و صاحب نظران مورد حمایت و از سوی برخی دیگر ، مورد انتقاد قرار می گیرد . به همین منظور خبرگزاری زنان با توجه به نگاه ویژه نسبت به مسایل زنان تلاش می کند برای آگاهی بیشتر منعکس کننده نظرات موافقان و مخالفان این امر باشد .

به گزارش سرویس اجتماعی خبرگزاری زنان ایران ، فاطمه بداغی معاون حقوقی رییس جمهور در خصوص این طرح به خبرنگار ایونا گفت : من با انعطاف پذیری ساعت کاری و کار از راه دور یا همان فناوری آی.تی موافق هستم ، چیزی که در دولت دهم مطرح شد .

وی ادامه داد : دولت الکترونیکی که ما به دنبال آن هستیم ، یعنی بردن کار به درون منازل از طریق استفاده از فناوری (آی.تی) و به نظر می رسد با عملی شدن این موضوع دیگر نیازی به کاهش ساعت کاری زنان نیست .

بداغی ضمن اشاره به موفقیت 58 درصدی برخی کشورها برای انتقال کار به منازل گفت : گمان می کنم این امر یعنی کاهش ساعت کاری زنان تا حدودی باعث کاهش بهره وری نیز می گردد به همین دلیل استفاده از فناوری ( آی.تی) می تواند مانع کاهش بهره وری شود .

معاون حقوقی رییس جمهور تصریح کرد : اگر تجربه موفق این کشورها را مورد استفاده قرار دهیم و شرایط کار در منزل را برای زنانی که به دلایلی مثل داشتن فرزندانی در سنین پایین برای فعالیت در کارهای خارج از منزل با مشکلات فراوانی روبرو هستند فراهم کنیم دیگر نیازی به کاهش ساعت کاری آنان نیست .

اگر معتقد به نقش خانوادگی زنان هستیم باید برای آن هزینه کنیم

وی در نهایت افزود : ممکن است این مسئله موجب گردد که در بخش خصوصی با کاهش استخدام زنان کارگر و کارمند مواجه شویم اما اگر معتقد به نقش خانوادگی زنان هستیم باید برای آن هزینه کنیم و ساعت کاری زنان را تغییر دهیم .

بحث انعطاف پذیری بهتر از کاهش خواهد بود ، چرا که برخی از زنان و دختران ما مثل دختران مجرد و یا زنان میانسالی که فرزندان کوچک ندارند نیاز به کاهش ساعت کاری ندارند و آنچه می تواند برای آنها مفید باشد تغییر ساعت کاری است نه کاهش آن .

زنان شاغل به خانه برمی گردند؟

جامعه > خانواده – رئیس دبیرخانه شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که شورای فرهنگی اجتماعی زنان، پیشنهاد کاهش ساعت کاری زنان با تامین حقوق و منع کار زنان در شب را برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است.

الناز محمدی: کاهش ساعات کاری زنان، طرحی که بعد از چندسال از مطرح شدنش از سوی محمود احمدی نژاد، این روزها دوباره درباره اش بحث می شود. بر اساس طرحی که پمج سال پیش تنظیم شده بود، قرار بود که دوساعت از ساعات کاری زنان متاهل کم شود، اما به دلایل مختلفی مانند بار اقتصادی آن برای دولت، این طرح اجرایی نشد. اما یکشنبه گذشته رئیس دبیرخانه شورای فرهنگی ـ اجتماعی زنان شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که شورای فرهنگی اجتماعی زنان در آخرین نشست خود پیشنهاد اصلاح قانون کار شامل کاهش ساعت کاری زنان با تامین حقوق و منع کار زنان در شب را تنظیم و برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارسال کرده است. اکرم حسینی مجرد با اعلام این خبر افزود: هم اکنون اصلاحیه قانون کار به مجلس شورای اسلامی برای بررسی و تصویب تقدیم شده و اعضای شورای فرهنگی اجتماعی در پیشنهاد خود به صورت اصلاحیه ای جداگانه خواستار رعایت سیاستهای اشتغال زنان در قانون کار شدند.
پس از اعلام این خبر، رئیس مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست‌جمهوری در پایان جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران از فواید و تاثیرات مثبت لایحه کاهش ساعت کار زنان شاغل در دستگاه‌های دولتی گفت و خواستار تسریع در نهایی شدن این لایحه شد.

زهره طبیب‌زاده نوری اظهار داشت: از پیشنهادات مطرح شده در این زمینه آن بود که ساعت کار زنان به دلخواه آنها کاهش یابد اما این مسئله اخلال در کارهای اجرایی را در پی داشت و به همین علت پیشنهاد شد زمان مشخصی برای همه کارکنان زن در ساعتی از روز تعیین شود که این نیز کار ادارات را با مشکل مواجه می‌کرد و در نهایت پیشنهاد کردیم خانم‌های کارمند با اختیار خود دو روز در ماه غیر از روزهای تعطیل از مرخصی استفاده کنند.

مسئله کاهش ساعت کار زنان چند سالی است که به شکل‌های مختلف و در دوره‌های متعدد مجلس شورای اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و مصوباتی در این باره به تصویب رسیده است. بنابراین طرح تازه‌ای به شمار نمی‌رود. به‌دلیل تفاوت نگرش‌ها نسبت به اشتغال زنان؛ معمولاً در اغلب جوامع راهکارهای قانونی متفاوتی برای فراغت بیشتر زنان اندیشیده می‌شود. توجه به ساعات کاری زنان ناشی از وظایف و مسئولیت‌های مضاعف آنان در خانه و محل کار است. آمار ارائه شده توسط سازمان ملل متحد در سال 2004 میلادی، حاکی از آن است که 85 درصد زنان در آلمان، 80 درصد در سوئیس، 68 درصد در ژاپن و 58 درصد در کره در مشاغل پاره وقت فعالیت می‌کنند.

کاهش یا افزایش کار زنان؟
بعد از اعلام این خبر، کارشناسان زیادی در حال اظهارنظر در این باره هستند. معاون اجتماعی و توسعه مشارکت های مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، امروز در اظهارظر جالبی گفته است: آقایان بیشتر از همه معتقدند که باید کانون خانواده توسط زنان اداره شود و چون به نفع آنهاست هرگز با لایحه کاهش ساعت کاری زنان مخالفت نمی کنند. اما از طرف دیگر مخالفت های زیادی نیز با اجرای این طرح از سوی کارشناسان مختلف بیان می شود.

به اعتقاد عفت شریعتی کوهبنانی، نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، از آنجا که ممکن است چنین طرح‌هایی در جذب زنان در بازار کار مشکلاتی را ایجاد کند، نهادهای مسئول امور زنان نباید احساسی و عجولانه وارد این مسایل شوند باید تمام جوانب را به خوبی در نظر بگیرند تا ضمن حفظ منافع خانوادگی، منافع شغلی نیز لحاظ شود و امنیت حرفه‌ای زنان به ویژه دختران دانش آموخته، به خطر نیفتد.

رئیس شبکه سراسری خانه‌های صنعت و معدن نیز معتقد است کم کردن ساعت کاری زنان مشکلی از کشور و زنان حل نمی‌کند بلکه زمینه‌ساز تبعیض جنسیتی بیشتر در کشور است. او می‌گوید اول ساعت کار اداری زنان را کم می‌کنند بعد به این نتیجه می‌رسند که زنان توانایی کمتری در کار کردن دارند و بعد هم حقوق دریافتی زنان را کاهش می‌دهند.
عضو هیات مدیره اتحادیه کارکنان بیمارستان‌ها و مراکز درمانی معتقد است کاهش ساعت کاری زنان باعث می‌شود که مدیریت‌های کلیدی به زنان سپرده نشود و تصویب این قانون بهانه‌ای برای خارج کردن زنان از صحنه اجتماع است.
زینب طاهری در گفت‌وگو با ایلنا، گفت: کم کردن ساعت کاری زنان، بهانه‌ای برای خارج کردن آنها از صحنه اجتماع است و زنان باید قبل از شوق و ذوق برای تصویب این قانون عواقب خطرناک اجرای این قانون را نیز در نظر بگیرند.
او ادامه داد: در جامعه سنتی مانند ایران، کاهش ساعات اداری زنان می‌تواند لطمات جدی به این قشر وارد کند زیرا به طورقطع کم شدن ساعت کاری زنان منجر به کاهش حقوق می‌شود و از طرفی ممکن است به جایگاه شغلی زنان نیز لطمه وارد کند.

زنان خانه دار بهترند یا شاغل؟
فیروزه مهاجر، فعال حقوق زنان در این مورد به خبرآنلاین می گوید: درروز‌های اخیر دوباره طرح کاهش ساعات کار زنان مطرح شده است و ظاهرا جدی تر از چند سال پیش. باید دید کاهش ساعات کاری زنان یعنی چه؟ یعنی همین تعداد کم زنان شاغل هم بروند خانه کار کنند؟ یعنی به هر حال کار کنند؟ انگار کار در هیچ شرایطی دست از سر زنان بر نمی‌دارد! به این ترتیب این حتی در سطح هم یک تناقض است‌.

او ادامه می دهد: در حوزه اقتصادی این مسئله، از جمله در قیاس با نیازهای فردی و اجتماعی، به معنی کاهش زیانبار مشارکت زنان در بازار کار بوده است. آمار 1385، که نشان می‌دهد نرخ مشارکت زنان در بازار کار فعلی حتی از نرخ مشارکت 1335 هم پایین تر است و نرخ بیکاری زنان در این فاصله دو برابر شده است، متون متعددی که درباره وضع زنان در بازار کار و از دیدگا‌ه های مختلف نوشته شده، بخوبی توضیح می دهند که چطور غیر ممکن است در این شرایط، با در نظر گرفتن مؤلفه های دیگر، بازار کار در ایران ارتقا یابد.

از نظر مخالفان این لایحه، این لایحه از آنجا که زنان نسبت به مردان کار کمتری انجام داده ولی مزد کامل خود را دریافت می‌کنند، ظاهراً به نفع زنان است ولی اگر به پیامدهای آن توجه کنیم در درازمدت به موقعیت و شرایط اجتماعی زنان لطمه می‌زند. هر کارفرما در جهت حفظ منافع سازمانی خود حرکت می‌کند، لذا برای او کار مطلوب و استفاده بهتر از منابع مادی و انسانی و افزایش بهره‌وری در درجه اول اهمیت قرار دارد.

با این شرایط طبیعی است کارفرما در جهت منافع سازمانی از نیروی کار تمام وقت، کارآزموده و زبده استفاده کند که بتواند در اوقات بیشتری در اختیار سازمان باشد و نه به بهانه مرخصی‌های ساعتی، زایمان، ساعت شیر و… به‌طور منظم و مرتب در محیط کار حاضر نباشد.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours