نسرین ستوده: یک مادر، یک وکیل، یک کنشگر … یک زن / آزاده دواچی

17 شهریور 1389

مدرسه فمینیستی: نسرین ستوده ، به سال 1342 در خانواده ای از طبقه ی متوسط و مذهبی به دنیا آمد . از همان ابتدا عقاید مذهبی مادر و پدرش بر او تاثیر گذاشت . در اوایل دهه ی 70 خورشیدی تحصیلاتش را در رشته ی حقوق بین الملل و در دانشگاه شهید بهشتی (ملی سابق) به اتمام رساند . نسرین ستوده فعالیت های سیاسی اجتماعی اش را به عنوان تنها زن تحریریه ی نشریه «دریچه گفتگو» آغاز کرد. این نشریه با همکاری چند تن از افراد با گرایش ملی مذهبی اداره می شد.


در اولین حرکت خود در زمینه ی حقوق زنان، نسرین ستوده مجموعه ای متنوع از مصاحبه ها، گزارش ها و مقالات را برای هشت مارس آماده می کند تا در ویژه نامه نشریه دریچه منتشر شود اما پس از رد این مجموعه توسط سردبیر نشریه ، ستوده برآن می شود تا برای احقاق حقوق زنان مصمم تر گام بردارد .

نسرین ستوده درسال 73 با رضاخندان ازدواج می کند که ثمره ی این ازدواج دو فرزند یکی دختر (مهراوه، دختری 11 ساله) و دیگری پسر (نیمای 3 ساله) است . همسرش رضاخندان آنچنان که خود نسرین می گوید در بسیاری از سختی ها و ناملایمات زندگی مشترک شان ــ و حتی برای تحقق فعالیت های اجتماعی و حقوقی او ــ همراهی اش کرده است .

ستوده پس از آنکه مدرکش را در کارشناسی ارشد حقوق بین الملل از دانشگاه شهید بهشتی گرفت درسال 74 در آزمون وکالت شرکت کرد و قبول شد اما پروانه ی وکالت تا هشت سال بعد به او داده نشد . فعالیت های وی تنها در حوزه وکالت و دفاع از موکلان باقی نمی ماند ، ستوده از همان ابتدا روشنگری های اجتماعی و سیاسی خود را آغاز کرد و در اولین حرکت خود در جریان قتل های زنجیره ای و در جریان احضار بسیاری از دوستانش مصمم شد تا آنها را از شرایط حقوقی خود آگاه سازد، بنابراین در طی جلسات متفاوت با دوستانش جزوه هایی را تحت عنوان جرم سیاسی پخش کرد تا بدین ترتیب حقوق اولیه آنها را در هنگام احضار، یادآوری کند.

در دوران اصلاحات، گذشته از فعالیت های اجتماعی و حقوقی اش به فعالیت روزنامه نگاری در روزنامه های اصلاح طلب نیز مشغول شد که اولین مقاله او در زمینه حقوق زنان در روزنامه «جامعه» منتشر گردید. پس از دریافت پروانه وکالت، فعالیت حقوقی خود را به طور رسمی آغاز کرد. وی بسیاری از فعالیت های خود را در زمینه حقوق بشر و حقوق کودکان به صورت خستگی ناپذیر انجام داده است . یک سال بعد از دریافت پروانه ی وکالت، اولین موکل اش در زمینه زنان را پذیرفت و بدین ترتیب بعد از شکل گیری کمپین یک میلیون امضاء و جنبش گسترده ی زنان ، وکالت بسیاری از اعضای جنبش زنان و بویژه کمپین یک میلیون امضاء را نیز بدون کمترین چشم داشت مادی و به صورت رایگان، به عهده گرفت.

آشنا شدن او با شیرین عبادی در حوزه ی حقوق زنان باعث شد که ستوده بیشتر به زمینه فعالیت در حوزه ی حقوق زنان علاقه مند شود از همان جا بود که بحث زنان را در جلسات رسمی با همکارانش مطرح کرد ، گرچه این مباحث در ابتدا با استقبال کمی مواجه گردید اما نسرین ستوده مایوس نشد و به فعالیت خود در این زمینه ادامه داد . پس از آن و در طی این سالها با فعالان مختلفی در حوزه ی حقوق زنان آشنا شد که راه را برای قبول وکالت پرونده های فعالان حقوق زنان برای ستوده هموارتر کرد.

نسرین ستوده از اعضای هیت مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان بود و در زمان تشکیل کمپین یک میلیون امضا نیز یکی از اعضای اولیه و از حقوقدانان برجسته و متعهد کمپین شد و اکثر فعالان کمپین که بازداشت می شدند به امید حمایت و پشتکار عظیم و صادقانه او، در دادگاهها حاضر می شدند. وی از آغاز بکار کمپین تا چند روز پیش که خودش نیز بازداشت شد بسیاری از پرونده های فعالان کمیپن را برعهده داشته است که اولین مورد آن در مراسم هشت مارس پارک دانشجو بود . بعد از تجمع 22 خرداد 85 میدان 7 تیر زنان ــ که به دستگیری و احضار تعداد بسیاری از شرکت کنندگان و سازماندهندگان آن تجمع تاریخی منجر شد ــ نیز همراه با شیرین عبادی و لیلا علی کرمی ، دفاع از اتهامات ایراد شده علیه فعالان حقوق زنان در این تجمع را بر عهده گرفتند .

فعالیت های حقوقی نسرین ستوده و برعهده گرفتن بسیاری از پرونده ها ی فعالان جنبش زنان که تا قبل از دستگیری اش ادامه داشته است باعث گردید که در سال 2008 سازمان بین المللی حقوق بشر ایتالیا که یک موسسه ی غیر دولتی در زمینه ی حقوق بشر است جایزه بین المللی حقوق بشر ایتالیا را به نسرین ستوده اهدا کند. مراسم اهدای این جایزه ۱۰ دسامبر( ۲۰ آذر)، روز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر و روز جهانی حقوق بشر در شهر میرانو در ایتالیا برگزار شد، اما متاسفانه نسرین ستوده هنگام عزیمت برای دریافت جایزه، ممنوع الخروج شد.

در جریان انتخابات 1388، وی به همراه بسیاری از فعالان جنبش زنان، «همگرایی جنبش زنان برای طرح مطالبات در انتخابات» را شکل داده و در مبارزات انتخاباتی تلاش کردند تا مطالبات زنان را در سطح عمومی و با کاندیداها، مطرح سازند. پس از انتخابات نیز وی تعهدش را به حقوق برابر و حق انتخاب هم وطنانش با همراهی و همگامی با همگرایی سبز جنبش زنان نشان داد.

گذشته از قبول وکالت فعالان جنبش زنان، نسرین ستوده تاکنون پرونده بسیاری از فعالان سیاسی و نیز پرونده های کودک آزاری و اعدام کودکان زیر 18 سال را هم تقبل کرده، و نیز وکالت برخی از افرادی را که پس از حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال 88 به اعدام محکوم شدند برعهده گرفته است.

در تاریخ 13 شهریور چند روز پس از تفتیش محل کار و منزل اش، نسرین ستوده به دادسرای ویژه مستقر در زندان اوین، احضار می شود که پس از مراجعه به آن دادسرا، به اتهام تبلیغ علیه نظام و تبانی برای بر هم زدن نظم،بازداشت و به زندان اوین منتقل می شود .

منبع:

◀️  ویژه نامه سایت مدرسه فمینیستی، «همه موکلان من» به مناسبت اهدای جایزه بین المللی حقوق بشر ایتالیا به نسرین ستوده، سایت مدرسه فمینیستی

__

برخی از مطالب نسرین ستوده را در زیر می توانید مطالعه کنید:

جنبش های مدنی ایران و تداوم راه های مسالمت آمیز مبارزه

اعدام زیر 18 سال و پرونده صغرا

رئیس جمهور آینده برای کاهش فشار بر زنان چه خواهد کرد

من نگران جواد توسلیان، زندانی غیر رسمی هستم، همو که هر روز وحشت زده تر و پژمرده تر می شود

نقد خشونت با نگاهی به کتاب”ماری آنتوانت”

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours