دویچه وله : مدرسهی آنلاین “خورشید” تلاش دارد تا از طریق ارایه دورهها و دیگر خدمات آموزشی، آن دسته از زنان ایرانی را که دستی در کسب و کار دارند، یاری کند. شعار این مدرسه این است: «کارمند نباش، کارآفرین شو!»
لبخند به لب دارد و روسری به سر است. با چشمهایش که مژههای سیخ سیخ بلند دارند به مخاطب سایت زل زده است. بالای سرش نوشته شده که «میخوای رئیس خودت باشی؟» و در جوابش هم آمده: «در دورههای مدرسه خورشید، طرح کسب و کار خود را بنویس و معرفی کن!»
این نمای کارتونی بامزهایست از زنی که میخواهد دیگر زنان – یا اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، زنان واقعی و نه کارتونی- را به عضویت در سایت “مدرسه خورشید” دعوت کند. این کارتون در صفحهی اصلی سایت دیده میشود. با عضویت در این سایت و ثبتنام در دورههای آنلاین آن، زنان میتوانند چند و چون کارآفرین شدن را بیاموزند.
شعار مدرسهی “خورشید” هم همین است: «کارمند نباش، کارآفرین شو!» البته به گفتهی موسس این سایت، این دورههای آنلاین بیشتر به درد کسانی میخورد که خود درگیر راهاندازی کسب و کار خود هستند و «در واقع یک جور آموزش ضمن خدمت میتواند تلقی شود.»
مریم ابوفضلی، دانشآموختهی توسعهی اقتصادی در دانشگاه کلمبیا، موسس سایت مدرسهی “خورشید” است. این سایت از یک سال پیش راهاندازی شد و اکنون بیش از هفت دورهی آموزشی برگزار کرده که در آنها هر بار حدود ۲۰ نفر از ایران شرکت آنلاین داشتهاند.
موسس مدرسهی “خورشید” میگوید: «من خیلی خوشحالم که اعلام کنم که اعضای سایت فقط از شهرهای نظیر تهران و اصفهان و … نبودهاند. از ۷۳ شهر در ایران عضو داریم و لااقل از ۱۵ شهر − برای مثال از شهرهای استانهایی نظیر بلوچستان، کرمان و یزد− هم در دورههایمان شرکت کردهاند.»
از میان دورههای ارایهشده از سوی مدرسهی خورشید میتوان به دورههایی نظیر “استراژیهای عملی بازاریابی موفق در ایران”، “بازاریابی اینترنتی در ایران” و “دوره مقدماتی کارآفرینی( تدوین طرح کسب و کار) و … اشاره کرد.
مدرسهی “خورشید” پروفایل فیسبوک فعالی هم دارد که در آن به مطالب، کتابهای آنلاین و همچنین وبلاگ سایت لینک داده میشود. این صفحه نزدیک به هزار نفر عضو دارد.
زنان، جامعهی هدف “خورشید”
«حدود سال ۱۲۳۰ خورشیدی، میرزاتقیخان امیرکبیر، تصمیم گرفت برای حل مشکلات عدیده اقتصادی و جبران خالی شدن خزانه مملکتی به حمایت از تولید داخلی و منع ورود بعضی اجناس خارجی بپردازد. وی از هنرمندان و صنعتگران ایرانی دعوت کرد تا با همت خود اجناس مورد نیاز را در داخل کشور تولید کنند. یکی از کسانی که به این دعوت پاسخ داد، زنی تهرانی به نام “خورشید خانم” بود.» این چیزیست که در سایت مدرسهی خورشید و در توضیح اسم این سایت آمده است.
در ادامه توضیح داده شده است که: «خورشید خانم در کارگاه کوچک خیاطیاش نمونهای از زریدوزی لباس نظامیان را تهیه و نزد امیرکبیر برد. امیرکبیر با دیدن کیفیت بالای کار خورشید خانم از وی خواست تا تولید لباس نظامیان را برای مدت پنج سال بهصورت انحصاری در دست بگیرد. بدین ترتیب، با درج این خبر به عنوان خبر مهم اقتصادی در روزنامه “وقایعالاتفاقیه” نام خورشید خانم به عنوان اولین زن کارآفرین در تاریخ معاصر ایران به ثبت رسید.»
اما مدرسهی آنلاین کارآفرینی “خورشید” که نام خود را از زنی نامدار در تاریخ ایران گرفته، چرا جامعهی هدف خود را زنان قرار داده است؟ مریم ابوفضلی، موسس این مدرسه در پاسخ میگوید: «دو سه سال پیش زمانی که من دربارهی نیازهای اجتماعی در ایران پژوهش میکردم، به آماری دربارهی تحصیلات زنان در ایران برخوردم که بر اساس آنها مشخص میشد که بیش از ۵۰ درصد دانشجویان در دانشگاهها زنان هستند.»
ابوفضلی ادامه میدهد: «همان موقع هم انوشه انصاری به فضا رفته بود و یک مقاله خواندم که خیلیاز دخترهای ایرانی در آن بیان میکردند که رفتن انوشه به فضا خیلی مهم بود. ولی وقتی از آنها میپرسیدند که آیا شما هم میخواهید چنین کارهایی را در زندگیتان بکنید، با ناامیدی میگفتند ما اینجا نمیتوانیم این کارها را بکنیم.»
ابوفضلی حرفش را اینطور خاتمه میدهد: «پس فکر کردیم ممکن است این یک فرصت و یک راه باشد که بتوانیم به دختران تحصیلکرده کمک کنیم تا بتوانند به هدف زندگیشان برسند، به امیدهایشان و به رؤیاهای زندگیشان، و این احساس ناتوانی، یعنی این حس که نمیتوانند کاری کنند، به نوعی از بین برود.»
انتخاب مربیان سایت از میان کارآفرینان
حالا سایت مدرسهی خورشید بعد از یک سال فعالیت هر روز بیش از دیروز تلاش دارد تا فعالیتهای خود را گسترده کند. به جز برگزاری دورههای مقدماتی تجارت؛ ارایهی کتب آنلاین و امکان وبلاگنویسی از دیگر خدمات این سایت است.
در راستای گسترش فعالیتهای سایت، مدیر آن از طرحی برای افزایش آموزشگران دوره صحبت میکند. هماکنون این سایت دو آموزشگر دارد، یکی که درس اقتصاد خوانده و دیگری که خود کارآفرین است.
مریم ابوفضلی، موسس سایت، دربارهی اصرار خود و همکاراناش برای اینکه آموزشگران سایت خود از کارآفرینان موفق باشند، میگوید: «چون فکر میکنیم آنها بهتر از همه میدانند تا چه اندازه کارآفرینی و ادارهی موفق یک کسب و کار، سخت است و چه فرصتهایی هست که ممکن است دیگران آن را نبینند، ترجیح میدهیم که آموزشگرانمان از میان کارآفرینها باشند.»
او ادامه میدهد: «برای یک کارآفرین هر روز و هر دقیقه چالشهایی پیش میآید و آدمی که این موضوع را خود تجربه کرده وقتی به عنوان یک مربی کار میکند، خیلی مفید است.»
یکی دیگر از راههایی که سایت مدرسهی کارآفرینی “خورشید” از طریق آن تلاش دارد تا انگیزه و شوق را در اعضای خود زنده کند، مصاحبه با کارآفرینان موفق است. آنها در این مصاحبهها به سرگذشت خود و فراز و نشیبهایی که پشت سر گذاشتهاند میپردازند.
مریم میرزا
تحریریه: یلدا کیانی
+ There are no comments
Add yours