کافه بین المللی زنان نورنبرگ محلی برای خواهری و دوستی

۱ min read

ملکه رنجبر-14 دی 1391

مدرسه فمینیستی : به ندرت میتوان فردی را سراغ داشت که داوطلبانه و در فضایی کاملا اختیاری بخواهد وطنش را ترک و برای پناهندگی کشور دیگری اختیار کند. جنگ و گرسنگی , فقر و بیکاری ، دیکتاتوری و سرکوب ، سوانح طبیعی, تجاوز به حقوق زنان در خانه و جامعه موارد مهمی هستند که موجب مهاجرت های اجباری می شود.


نهادهایی که در سرزمین میزبان در انتظار مهاجران و پناهجویان ساخته و پرورده می شود هرچند که الزاما به تغییر وضعیت اجتماعی و تثبیت موقعیت آنان کمکی نمی کند اما محلی است برای ارتباط و دوستی فرار از افسردگی های ناشی از مهاجرت ونیز تبادل اطلاعات و تجربه مهاجران از ملیت های مختلف.

کافه بین المللی زنان نورنبرگ که از سوی شهرداری و دفتر حقوق بشر نورنبرگ اداره می شود.محلی است برای گردهمایی زنان متقاضی پناهندگی که بصورت موقت در کمپ پناهندگی اسکان داده شده اند, وهفته ای یک بار به قصد آمدن به این کافه از کمپ بیرون می آیند و ساعاتی را درکنار زنان دیگر از ملیت های مختلف به گپ و گفت و نوشیدن قهوه می گذرانند.

ساعاتی برای باهم بودن ،برای تبادل افکار و عقاید , فراگیری و ارتباط با زنان دیگر که زبان ،فرهنگ و عقاید متفاوت دارند. زنان پناهنده از ملیتهای مختلف با رنگ و پوست متفاوت ولی در دو چیز مشترک زن بودن و پناهنده بودن. و این دو وجه مشترک آنان را چونان خواهرانی دیر آشنا به یکدیگر نزدیک می کند.

کافه زنان بیش از 4 سالی است برای زنان پناهجو برنامه های متنوعی را در ساختمان ویلا لیون شهر نورنبرگ ارائه میدهد. کلاسهای آموزشی زبان آلمانی کلاس کامپیوتر, گردشهای جمعی, کلاسهای آموزشی در مورد حقوق زنان, مشاوره و راهنمایی زنان پناهنده در امور اداری و پناهندگی ,خانوادگی در رأس فعالیتهای آن قرار دارد.

وجود یک مهد کودک مجهز و یک کتابخانه کودک و نوجوان درکنار کتابخانه بزرگسالان موجب شده که در اوقاتی که مادران پناهنده به این محل می آیند فرزندان آنها نیز در فضایی مجزا از امکانات آن محل استفاده می کنند.

کافه بین المللی زنان نورنبرگ به واسطه فعالیت ها ی پربار اجتماعی وفرهنگی با زنان پناهجو ، جایزه ای از طرف شواری امورخارجه شهرداری نورنبرگ در 16 اکتبر 2009 دریافت نمود که کمک بزرگی برای پیشبرد برنامه های آن بود.متاسفانه بخاطر مشکلات مالی درآینده دایره فعالیتهای اجتماعی آن تنک تر شده و امکان ارتباط هر چه بیشتربا زنان پناهجو را از آنان گرفته شد .و امید است که در این رابطه پیش بینی های لازم جهت زنده و فعال نکهداشتن آن انجام گردد.

در این جلسات هفتگی ، هربار یکی از تشکل های زنا ن و یا چهره های شناخته شده حوزه زنان معرفی می شوند.

در جلسه 11 جون 2011 کافه بین المللی زنان در محل ویلا لیون نورنبرگ ، تعداد زیادی از زنان پناهجو از کشورهای ترکیه ، نیجریه ، افغانستان، کردستان عراق و… حضور داشتند. در این جلسه خانم منصوره شجاعی فعال حقوق زنان در ایران که به عنوان مهمان انجمن قلم در شهر نورنبرگ اقامت دارد مهمان کافه بین المللی زنان بودند .و تجاربی را درباره فعالیت زنان پناهنده افغان در ایران عنوان کردند و به ضرورت کار فرهنگی و آموزشی در توانمند سازی زنان پناهنده اشاره کردند.

مسئول دفترحقوق بشر شهر نورنبرگ خانم “مارتینا میتن هوبر”، نیز ضمن شرح چگونگی نامگذاری شهرنورنبرگ به “شهر صلح “توضیحاتی نیز در مورد فعالیتهای دفتر حقوق بشر در مقابله با مسئله نژاد پرستی و به رسمیت شناختن حقوق ابتدایی انسانها دادند.برای من به عنوان کسی که نزدیک به سی سال پیش در شرایطی نسبتا مشابه با این گروه اززنان وارد آلمان شده بودم حس عجیبی بود که بعد از سالها ، این بار مشاهده گر تصویر آن روزهای تلخ خود بودم. .با همان سادگی و سر درگمی با همان اعتقاد و در عین حال بی باوری و بی پناهی .

زنان افغانی خوشحال از اینکه برای تحصیل فرزندانشان هزینه سرسام آور مدارس ایران را ندارند و خاطره نامهربانی برخی از مردم ایران را در همان کشور به جا گذاشته اند و آمده اند. زنان ترک از اینکه هزینه بهداشت و درمان فرزندانشان باری بر گردن خانواده نمی باشد. و زنان کرد از اینکه در هیچ مناقشه و درگیری کشته نمی شوند

برخی از مسولین این نهاد زنان پناهنده از کشورهای جنوبی می باشند که بعد از سالها تلاش و آموزش اینک به عنوان مددکار و مربی در کافه بین المللی زنان کار می کنند. تصویر زن پناهنده موفق در این میان می تواند امید به آینده ای روشن را در دل زنان پناهجو بیدار کند. متاسفانه ، به دلیل عدم امکانات مالی برای پرداخت برای استخدام دائم مربیان و مدد کاران تمام وقت این مرکز توانایی ادامه کاررا در تمام اوقات سال ندارد و به صورت فصلی کار میکند.

میتوان به جرئت گفت این اقدام هر چند کوچک و بسیار ابتدایی ولی بسیار مؤثر است و در پیشبرد آگاهی زنان نقش مؤثری دارد و زنان را از انزوای کمپ پناهندگی به عرصه اجتماع و ارتباط با جامعه زنان آلمانی و زنان از کشورهای دیگر کشانده است . ارتباط برابر این زنان پناهنده با مددکاران و مسولان این بخش میتواند حضور آنها را در اجتماعی بیگانه تقویت کند و موجبات اعتلای موقعیت آنان را ایجادکند.

در این ایام که تعداد زیادی از زنان فعال ایران در خارج از کشور به سر می برند ،معرفی این نهاد شاید بتواند محملی باشد برای آنکه زنان فعال ایرانی تجارب گرانقدر و خلاقیت های خود را در کار با زنان پناهنده و یا زنان مناطق محروم در اختیار این مراکز بگذارند. و تصویر زن فعال ایرانی را از این دریچه نیز به جهان معرفی کنند.برای زنان مسول کافه بین المللی زنان نورنبرگ آرزوی پایداری و برای تمام زنان پناهنده در سراسر جهان آرزوی بازگشت انتخابی به کشوری امن ، برابری خواه و دررفاهی نسبی را دارم.

مطالب مرتبط

+ There are no comments

Add yours