مدرسه فمینیستی: امسال 25 نوامبر 2011 ، مصادف با 4 آذرماه 1390 خورشیدی، همچون سال های گذشته، سالگرد «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان» بار دیگر به ما زنان ایرانی، فرصت دوباره ای بخشیده است که تلاش های مان را برای مبارزه با اشکال گوناگون خشونت علیه زنان، بسیج کنیم. طبق روال سال های پیش، ما نیز در مدرسه فمینیستی تلاش و همت مان را به کار گرفته ایم تا به مناسبت این روز، در کنار دیگر گروه های زنان در سراسر جهان و در حد و بضاعت خود، اعتراض مان را نسبت به حضور سایه گستر خشونت در ابعاد مختلف زندگی زنان نشان دهیم. اگر سال گذشته بیشتر بر خشونت خانگی تمرکز کرده بودیم، امسال به اقتضای شرایط بحرانی منطقه مان سعی کرده ایم به ابعاد اجتماعی و سیاسی خشونت علیه زنان هم بپردازیم. از همین روست که به مناسبت فرا رسیدن این روز، روح انگیز پورناصح نیز در مطلبی که برای ترجمه انتخاب کرده، به اهمیت آموزش دفاع و امنیت شخصی در برابر خشونت خانگی علیه زنان تاکید دارد. از این رو شما هم می توانید با تهیه پرینت و کپی از این متن و توزیع آن در میان زنان اطراف تان، گامی کوچک در جهت کمک به قربانیان خشونت یاری بردارید:
امنیت شخصی برای کمک به توقف خشونت خانگی
من اغلب امنیت شخصی را برای افرادی تدریس میکنم که از خشونت خانگی جان سالم به در بردهاند. در تصور خود، با من به اتاقی بیایید که پُر است از زنانی کم و بیش درمانده که با اندوهی عمیق سؤالهایی را به دفعات از من می پرسند: «چگونه میتوانم به این وضعیت پایان بدهم؟ چه کار متفاوتی میتوانم انجام بدهم؟ چگونه میتوانم از خودم و فرزندانم حمایت کنم؟» از بچههای آنها در طبقهی بالا مراقبت میکنند. به همین خاطر میتوانم لحظاتی با مادرشان تنها باشم.
کسب مهارتهای دفاع و امنیت شخصی هرگز قادر به حل علل اجتماعی خشونتهای خانگی نیست و در همهی مواقع نیز کاربرد ندارد، اما این مهارتها به افراد کمک میکند تا از وارد شدن به رابطهی مخرب خودداری کنند و بهترین کار را در بدترین شرایط انجام بدهند؛ از احساس «ارزش به خود» محافظت کرده، به دنبال راههایی برای دریافت کمک باشند.
بافتی از ادراک مشترک زنان خشونت دیده
با تکیه به تجربه های تدریس، به این نتیجه رسیدهام که بهتر است مهارتهای امنیت شخصی را در بافتی از درک مشترک افراد تحت تعلیمم ارائه دهم. تعریفها و ایدههای زیر در انجام مؤثرتر این کار کمکم میکنند.
1- خشونت خانگی به چه معناست؟ هرگونه خشونت در خانه، اعم از خشونت بین کودکان بزرگسال و دیگر اعضای بالغ خانواده را خشونت خانگی مینامند. اگرچه، اکثر مردم این اصطلاح را برای هر گونه توهین، تهدید یا رفتار خشونتآمیز شریکی صمیمی نسبت به دیگری، نیز به کار میبرند.
2- چه کسی تحت تأثیر خشونت خانگی قرار میگیرد؟ خشونت خانگی در هر مکانی، برای هرکسی از هر نژاد، مذهب، فرهنگ یا موقعیت اقتصادی اتفاق میافتد. خشونت خانگی هر دو شریک زندگی، کودکان آنها و دیگر اعضای خانواده، دوستان و همکاران را تحت تأثیر قرار میدهد. امکان بروز خشونت خانگی در هر رابطهی صمیمی اعم از ارتباط بین همجنسها و حتی خشونت زنان نسبت به مردان وجود دارد.
با این حال، اغلب خشونتهای خانگی را مردان نسبت به زنان انجام میدهند. به همین دلیل، در این مقاله، شخصی را که نقش مهاجم دارد، مرد و شخص قربانی را زن مینامم.
خشونت خانگی خطرناک است. بیشتر اوقات تشدید منازعات به مصدوم شدن و یا مرگ منجر میشود.
3- نقش مسایل اجتماعی چیست؟ به رغم استثناها، جنسیت ارتباط زیادی به درک مسایل اجتماعی دارد که منجر به خشونت خانگی میشود. در بسیاری از جوامع، بر گناهکار بودن زنان در خشونت خانگی صحه میگذارند. اغلب، زنان نیز به مانند مردان بر این باور هستند، حال آنکه این دیدگاه در حال تغییر است. در بعضی فرهنگها زنان هنوز هم حق انتخاب همسر در ازدواج و تعیین ادامهی ارتباط یا قطع آن را ندارند.
مشاهدهی همکاری اشخاصی در سراسر جهان، برای وضع قوانین و تغییر برداشتهای فرهنگی مرتبط با تحمل و چشمپوشی از خشونت، هیجان انگیز است.
تصاویر ویدئویی مانند «هیئت خشن» و «هنوز ما را با ملایمت میکُشند.» ابزارهای مؤثری است برای ارتقای آگاهی افراد جوان در بارهی آن دسته از مسایل اجتماعی که به خشونت خانگی منجر میشود. این ویدئوها نشان میدهند که چگونه نقش متجاوزین به پسران و مردان واگذار میشود و دختران و زنان تشویق به تسلیم میشوند. با این درک افراد جوان شانس بهتری در عدم شرکت در خشونتهای خانگی دارند.
4- اگر قربانی خشونت خانگی محل را ترک نکند، چه اتفاقی میافتد؟ در کارگاههای دفاع شخصی که برای عموم مردم است، به کارآموزان یاد میدهیم که ترک موقعیت خطرناک و تهدیدکننده، همواره سالمترین راه است. در عین حال، بزرگسالانی که با خشونت همسرانشان مواجه هستند باید خودشان تصمیم بگیرند.
در فرهنگی که ترک کردن زنان را محکوم میکنند و امکاناتی چون غذا و سرپناه را از آنها دریغ میکنند، امکان دارد تصمیم درستی نباشد.
حتی در فرهنگهایی که زنان شاید جایی برای رفتن داشته باشند، موانع بسیاری وجود دارد و قطع رابطه برای کسانی که از آنها سوء استفاده شده مشکلساز میشود. برای ترک کردن، زنِ آزاردیده باید بتواند سلامتی خود را به عشق شوهر یا شریک زندگیاش ترجیح دهد. باید بداند کجا برود، چگونه کمک بخواهد، چگونه حق حضانت کودکانش را بگیرد و چگونه از نظر اقتصادی خود را تأمین کند. او باید بر انزوا و شرم ناشی از شکست در روابط خانوادگی فائق بیاید. او اغلب اعتقاد دارد که این عدم موفقیت، ناشی از اشتباه او بوده است.
در بسیاری از موارد مرد برای به قتل رساندن همسرش، مجازات سنگینی را تحمل نمیکند. این بدان معناست که زن ترسی واقعبینانه از مردی دارد که او را تهدید کرده در صورت ترک خانه، او و کودکانش را به قتل خواهد رساند.
هدف مهارتهای امنیت شخصی توانمند کردن افراد برای اعمال انتخابهای خودشان است، حتی اگر ما شخصا موافق آنها نباشیم یا شاید همانها را انتخاب نکنیم. زنان هرگز روابط خشونتآمیز را ترک نخواهند کرد، مگر این که آمادگی این کار را داشته باشند.
5- اگر مهارتهای امنیتی، کمکی به این وضعیت نکند، چه میشود؟ بسیاری از مواقع زنی که داستانهای وحشتناکی در بارهی اوضاع زندگیاش میگوید، شرایط او به نظر مأیوسکننده میآید. شاید او در اتاقی محبوس شده، در حالی که مرد او را تهدید به آتش کشیدن خانه میکند. شاید بچههایش را گرفته. شاید او را مغلوب کرده و شاید اسلحهای داشته است. من اغلب میگویم، به نظر هولناک میآید. من از اتفاقاتی که برای شما رخ داده است، خیلی ناراحتم. این که شما این جا هستید به این معناست که خیلی کارها را درست انجام دادهاید. مهارتهای امنیت شخصی میتواند ابزارهای زیادی در اختیار شما قرار بدهد، اما همه چیز در همهی اوقات جواب نمیدهد.
اذعان به احساسات شخصی و واقعیت، آزادی عمل در استفاده از دیگر امکانات را به هر کسی میدهد.
6- آیا گفتن این که زنها باید یک جور دیگر برخورد میکردند، آنها را به این تصور سوق میدهد که همهی این مسایل تقصیر آنها بوده است؟ بسیاری از ما به آن زمانی برمیگردیم که آرزو میکنیم کاش میدانستیم در آن زمان چگونه متفاوت عمل کنیم. از همان ابتدا تلاش میکنیم زنان را از سرزنش خودشان بازداریم؛ بسیار شفاف میگوییم که تقصیر شما نیست اگر کسی سعی میکند شما را از طریق گفتن چیزهای خشن کنترل کند، تهدید کند و یا شما را با خطری مواجه کند. شما مسئول رفتار ویرانگر شریک خشن خود نیستید. با این حال، شما میتوانید چگونگی مدیریت بسیاری از موقعیتهای مشکلساز را یاد بگیرید، به طوری که وضعیت را بیشتر از آن چه خطرآفرین باشد برای شما امنتر کند.
7- آیا مهارت امنیت شخصی به شخص فحاش کمکی میکند؟ تغییر رفتارها برای کسی که همواره به احساس قدرت و سلطه بر شخص دیگری عادت کرده است، آسان نیست. اینجا احساس استحقاقی وجود دارد که جنبههایی از رفتار اعتیادآور را در خودش دارد. تنها خواستن و قول دادن نمیتواند مؤثر باشد. مسئولیت مداوم و ریشهای در توقف الگوهای تثبیت شده در اینگونه افراد از طریق رواندرمانی و حمایت گروهی ضروری است. به عنوان بخشی از این پروسه، افرادی که در کنترل خشم مشکل دارند، از تمریناتی بهرهمند میشوند تا بتوانند در موقعیتهایی که در گذشته عامل پرخاش بودهاند، واکنشی به دور از پرخاشگری داشته باشند.
8- الکل و مواد مخدر چه نقشی در خشونت خانگی بازی میکنند؟ این مواد باعث از دست دادن کنترل میشوند و هر عدم کنترلی به احتمال زیاد به تشدید خشونت خانگی میانجامد. هر دو شریک در ارتباط خشونتآمیز به احتمال زیاد کنترل خود را از دست میدهند و در صورت مصرف الکل یا مواد وحشت میکنند. بسیاری از افرادی که در مرحلهی ترک الکل یا مواد مخدر هستند، مورد خشونت واقع شدهاند و یا مرتکب خشونت شدهاند و گاهی اوقات در هر دو نقش بودهاند.
مهمترین مهارتهای امنیت شخصی کدامها هستند؟ در مورد مقابله به مثل چه نظری دارید؟
مهمترین مهارتهای امنیت شخصی که میخواهیم کارآموزانمان تمرین کنند شامل:
■بررسی رفتار فرد و آگاهی از علائم خطر بالقوه.
■تمرکز در آرام ساختن خودشان، به طوری که بتوانند شفاف فکر کنند و به جای ترس و تشدید منازعه انتخابهای بیخطری بکنند.
■به جای تحریک یا متشنج شدن با اعمال تحقیرآمیز طرف مقابل، خودشان را از لحاظ عاطفی محافظت کنند.
■از تاکتیکهای دفاع شخصی شفاهی استفاده کنند تا واکنش خشونتآمیز بالقوه را خنثا کنند.
■بدون مقابله به مثل کردن از خودشان محافظت کنند.
■نقشهی بیخطری برای چگونگی ترک محل خشونت و دریافت کمک طراحی کنند.
وقتی ما به زنانی که در معرض خشونتهای خانگی قرار دارند دفاع شخصی تدریس میکنیم، به آنها میگوییم اگر شما هنوز در ارتباط نزدیک با شخص خشن قرار دارید یا اگر با شخصی که فقط گاهی اوقات خشن میشود زندگی میکنید، مقابله به مثل کردن احتمالا خطر تهدید علیه شما را با عصبانی تر و خطرناکتر شدن شخص خشن (شاید حتی با استفاده از اسلحه) افزایش می دهد. با این همه اما اگر شما ناگزیر به مقابله ـ مقابله به مثل فیزیکی ـ شدید ، بیخطرترین راه ترک سریع آنجا و یافتن مکان امنی برای خودتان است و هرگز نباید تا تغییر شرایط و مهیا شدن تضمین های محکم، به آن محل برگردید.
یادگیری مهارتهای مبارزه که شامل دفاع در مقابل اسلحه فرد خشن است، میتواند تغییر عظیمی در اعتماد به نفس زنان ایجاد کند. همچنین میتواند تواناییشان را برای محافظت از خودشان در موقعیتهای دیگر افزایش دهد. استفاده از مهارتهای مبارزه برای انتقام، تنبیه یا کنترل شخص خشن چه از نظر فیزیکی و چه از نظر منطقی، کار خطرناکی است. ما آموزش میدهیم که مهارتهای مبارزه را باید فقط به عنوان آخرین راه حل و چارهی آخر استفاده کرد، یعنی زمانی که هیچ راهی برای فرار از وضعیت و دریافت کمک نباشد.
منبع:
این مقاله ترجمهی بخشی از مقالهی زیر است:
www.kidpower.org Irene van der Zande/ Personal Safety To Help Stop Domestic Violence
+ There are no comments
Add yours