مدرسه فمینیستی: چهارم آذر ماه 1392، مصادف با 25 نوامبر، «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان» است. به همین مناسبت، به سنت سال های گذشته در مدرسه فمینیستی، تلاش کردیم با تهیه ویژه نامه ای، همراه با خواهران مان در سراسر جهان، اعتراض مان را به خشونت علیه زنان نشان دهیم، تا شاید صداهای پراکنده در سراسر جهان، در این روز به هم پیوسته و هرچه بیشتر جامعه را به این موضوع مهم حساس سازد. سال گذشته بنا به شرایط آن زمان و از آن جایی که جامعه ایرانی نگران وقوع خشونت های کلان مقیاسی همچون جنگ بود، تلاش کردیم بحث های خود را عمدتا بر مسئله «جنگ» و پیامدهای آن برای زنان، و نیز به انتقال تجربه های زنان و شیوه های متنوع برخورد کنشگران جنبش های زنان در دیگر کشورها نسبت به پدیدۀ ویرانگر جنگ بپردازیم، اما امسال درصدد برآمدیم که تمرکز بیشتری بر خشونت های خانگی علیه زنان داشته باشیم. از این رو در ادامه مطلب سالومه رحیمی را که به همین مناسبت ترجمه و تنظیم شده، می خوانید:
خلق اثر به منظور تاثیر بر مخاطب و حساس کردن جامعه به مفهوم یا جریانی، با ظرافتی ابداع شده را می توان هنر نامید. در حقیقت خالق اثر تصاویر و برداشت درونی اش از جریان و یا مفهومی را مناظره و بازسازی می کند تا آنچه در افکار ناپیدایش می گذرد در عرصه دید عموم قرار دهد.
«گریس براون» هنرمند اهل ماساچوست دختر 22 ساله ایست که پروژه شکست ناپذیر را با هدف اطلاع رسانی و درمان آغاز کرد. ماموریت پروژه شکست ناپذیر* افزایش آگاهی پیرامون تجاوز جنسی و تشویق به التیام آن از طریق هنر است. او در رابطه با چگونگی آغاز این پروژه می گوید: « اطراف مرا همیشه قربانیان تجاوز جنسی فرا گرفته بودند. یک شب در ماه اکتبر با دوستی بیرون بودم و او تصمیم گرفت داستانش را با من در میان بگذارد. اگرچه من یک دو جین داستان در اینباره شنیده بودم اما این داستان به ویژه مرا بیشتر تحت تاثیر قرار داد و ناگزیر درک کردم که چقدر این فاجعه مشترک بوده است. روز بعد با ایده پروژه شکست ناپذیر بیدار شدم.
با توجه به تعریفی که از هنر ارائه شد و با در نظر گرفتن تاثیر هنردرمانی می توان نتیجه گرفت آشکار کردن و بروز آنچه در نهان قربانی تجاوز می گذرد از طریق خلق اثری هر چند ساده به روانشناس کمک خواهد کرد تا میزان و نوع آسیب را شناسایی کرده و در درمان آن به طور موثر کوشا باشد.
به اشتراک گذاری تجربیات قربانیان توسط خودشان نیز کمک خواهد کرد تا آن دسته از قربانیانی که ترس از بروز تجاوز دارند ترغیب به درمان و بیان آن نزد روان درمانگر یا روانشناس شوند.
پروژه شکست ناپذیر از زمان تاسیس تا به امروز بیش از 2000 داستان از زنان و مردان قربانی تجاوز با چهره و یا بدون چهره منتشر کرده است.
در اینجا چند جمله را که در حین تجاوز، قبل یا بعد از آن توسط متجاوزین به قربانیان داوطلب پروژه شکست ناپذیر گفته شده است مرور خواهیم کرد:
“من میدونم که تو میخوای”
«تو خودت می دانی که می خواهی… پس زود باش، معطل نکن»
“من میدونم که تو میخوای” عبارتی ست که به دفعات بسیار زیاد در پروژه شکست ناپذیر در توصیف تجاوز از زبان متجاوز گزارش داده شده است. در حقیقت این عبارتی توجیهی ست که تجاوزگر برای اقدام به تجاوز به کار می برد.
” تو دختر خوبی هستی”
«تو دختر خوبی هستی، هیچی نگو، باشه؟.. ساکت باش»
“تو دختر خوبی هستی” می خواهد نشان دهد که یک دختر خوب تمایل متقابل خود را (در صورت وجود چنین تمایلی) نشان نمی دهد. متجاوز در ذهن خود اثبات می کند که او می خواهد؛ برای دختران خوب، سکوت علامت رضایت است و واژه “نه” در حقیقت به معنای “بله” است.
“دختر خوب” خواندن یک زن بالغ و بزرگسال در این زمینه طنین انداز دوگانگی فاحشه / باکره است. این عبارت در جایی به کار برده می شود که قربانی به پیشروی تجاوز جنسی واکنش خوبی نشان نمی دهد که البته مقاومت ناپذیر است؛ طرف مقابل می پندارد او تمایل واقعی خود را پشت بی علاقگی پنهان کرده است و با این طنین زن را مجبور به ایفای نقش خوب و در عین حال بد به منظور برآورده کردن خواسته خویش می کند.
“تو یک فرشته کوچولوی کثیفی”
“ما هر دو می دونیم وقتی میگی نه؛ منظورت واقعا این نیست. اگر تقلا نکنی خیلی زودتر تموم میشه”
متجاوز به عنوان یک پدرسالار هرچه می خواهد با او انجام می دهد (سکس). حتی اگر به طور قاطع مرد را رد کند و فعالانه رضایت ندهد.
“روز بعد او به من گفت تو گفتی نه اما بدنت به من گفت آری”
من فکر کردم که اشتباه از من بوده! او 28 ساله و من تازه 18 ساله شده بودم.
«قراره که درد بگیره.»
«من نمی تونم لذت ببرم اگه تو به گریه کردن ادامه بدی»
در این قسمت از سناریو خواسته های زن هیچ نقشی بازی نمی کند مگر آنجایی که به عنوان پروژه متجاوز هر چیزی که وی را خشنود سازد بر روی آن زن انجام دهد .
در بسیاری از موارد به زن پیشنهاد می شود از دردی که در طول زمان سکس به او تحمیل می شود لذت ببرد.
” تو نمیتونی مست باشی و انتظار داشته باشی اتفاقی نیافته”
باورهای مردسالارانه به قربانی این باور را تحمیل می کند که همیشه مقصر اوست. “اگر زنی با مردی می رقصد به این معناست که با سکس موافق است. اگر دامن کوتاه و لباس های تنگ می پوشد خودش به پیشواز تجاوز رفته است. وقتی لبخند می زند پس موافق است.” اینها همه دلایل، باورها و جملاتی هستندکه از سوی مردسالاران به زنان دیکته می شود تا در مهار آنها هر عملی که مورد پسندشان نیست را عامل تجاوز بخوانند. در حقیقت تکرار این پیش بینی پیشاپیش به قربانی باورانده است به دلیل تخلفی که از او سرزده تنبیه شده است (تجاوز به عنوان تنبیه).
“ممنون که باعث احساس مردانگی در من شدی”
آنچه در مرد متجاوز سبب احساس خشنودی می شود تسلط بر زن در جایگاه یک عروسک جنسی ست. در حقیقت او هچ احترامی به ذهنیت زن درباره رابطه و احساس و نگرش او قائل نیست؛ همچنین عامل تنزل درجه لذت را سرکوب و یا قانع خواهد ساخت تا برای رسیدن به خواسته اش با او همکاری کند. وی می تواند برای قانع کردن قربانی از محبت، خشونت، استدلال و هزاران ابزار دیگر بهره برد.
متجاوزین در جهت رسیدن به خواسته هایشان سعی می کنند به هر شکل و هر گونه ای قربانی را با خویش همراه کنند. برای مقابله با آنان بهتر است تجربه هایمان را با هم به اشتراک بگذاریم تا اگر زمانی آهنگ آشنایی به گوش رسید بدانیم بهترین واکنش چه خواهد بود.
بیایید متجاوزین و ادبیاتشان را بررسی کنیم و در این مسیر به فکر ترمیم زخم های قربانیان باشیم. به سایت شکست ناپذیر* مراجعه کنید و بیشتر بخوانید.
+ There are no comments
Add yours